[bar group="860×106"]

Mares i pares giren l’esquena a la consulta lingüística del PP

Mares i pares d’alumnes de totes les comarques valencianes estaven convocats avui a una consulta sobre la preferència lingüística a l’escola. 400,000 famílies estaven citades a participar en aquesta consulta no vinculant promoguda per la Consellera d’Educació, María José Català. La votació es feia via telemàtica a través d’un web habilitat per la Generalitat, on cada família accedia amb una contrasenya.

Gairebé tota la comunitat educativa havia criticat durament la consulta perquè els seus resultats podien ser utilitzats per atacar l’ensenyament en català i justificar la retallada de línies en els col·legis i instituts públics. Les opcions a triar eren castellà i anglès o valencià i anglès. Per exemple, si tenim un institut rural amb dues línies, una en castellà 18 alumnes i altra en català de 17 alumnes, com que sumen 35 estudiants tots caben en una mateixa línia. Així, si l’opció lingüística triada  per una majoria de mares i pares (18) fos castellà i anglès, es tancaria tot la línia en català per unificar-la amb l’altra.

En aquest context, la Confederació Gonzalo Anaya (que agrupa la majoria d’AMPES), les associacions de directors d’infantil, primària i secundària, els sindicats de l’ensenyament i Escola Valenciana, entre altres, havien recomanat l’abstenció i el boicot al parany participatiu de la Consellera. Només la conservadora i minoritària Confederació Valenciana de Pares d’Alumnes s’havia manifestat a favor de la iniciativa del PP.

A l’espera de dades oficials tot indica que l’abstenció ha estat aclaparadora. Segons un sondeig realitzat als centres educatius per STEPV, sindicat hegemònic a l’ensenyament al País Valencià, només un 2,6% de les mares i pares havien recollit la credencial que els habilitava per poder participar en la consulta. Així mateix, FAPA-València (membre de Gonzalo Anaya), ha confirmat aquest extrem i ha assegurat que l’abstenció ha estat molt gran, alhora que ha denunciat la intenció del PP de crispar de manera electoralista els centres amb alguna cosa tan seriosa com la llengua.

La Consellera d’Educació, María José Català, que també exerceix de portaveu del govern de la Generalitat, ha comparegut aquest migdia. Amb el fracàs surant en l’aire ha volgut desviar l’atenció, destacant que aquells que han participat és perquè no estan conformes amb el pla lingüístic del seu centre, mentre que la resta -segons la Consellera- no tindrien cap problema. A més a més, Català ha qualificat la consulta “d’experiència” i ha afirmat que continuaran impulsant consultes similars en “altres temes”.


[bar group="860×106"]