[bar group="860×106"]

Mas subordina la convocatòria d’eleccions el 27S al suport d’ERC a les retallades i als alcaldables de CiU

Artur Mas va obrir ahir per primera vegada una possible incògnita sobre la convocatòria d’eleccions pel proper 27 de setembre. En una entrevista al programa Illa Robinson d’El Punt Avui TV, Mas va lligar la convocatòria d’eleccions al setembre al compliment del pacte que segons ell va propiciar aquella convocatòria. Un pacte que, en paraules de Mas, no s’ha complert en ocasions puntuals. Així mateix, Mas va recordar que també forma part de l’acord l’establiment de pactes CiU-ERC en aquells municipis on sumin majoria després de les eleccions municipals.

Aquestes declaracions suposen una apretada de cargols per a ERC, qui no ha aclarit mai amb detall l’acord a què va arribar amb CiU a finals de gener passat. Aquesta indefinició és especialment aguda pel que fa al suposat pacte postmunicipals entre CiU i ERC generalitzat a tot Catalunya. Tot i que Mas el va anunciar en presència de Junqueras juntament amb el pacte per a convocar eleccions el 27S, el líder republicà va matisar després l’abast d’aquest pacte. I és que aquest pacte penja com una espasa de Dàmocles sobre les expectatives electorals d’ERC. Només cal veure els esforços que ha de fer Alfred Bosch per a allunyar-se de Trias i fer picades d’ullet a les formacions d’esquerres. Aquest problema s’agreujarà probablement a mesura que vagin fent-se públiques diverses enquestes en grans municipis on ERC decantaria les majories municipals o bé donant l’alcaldia a CiU o bé donant-la a pactes amb formacions d’esquerres.

D’altra banda, Mas posa en evidència amb les seves declaracions que exigeix a ERC ple suport a la seva política de retallades com a condició per a continuar fent passes en el procés. Les desavinences parlamentàries de què es queixava Mas són en temes com l’oposició al Consorci Sanitari de Lleida.

Què pretén Artur Mas fent aquestes declaracions? A dos dies de l’acte d’ANC i Òmnim al Palau Sant Jordi, i després d’un temps en que en mitjans sobiranistes s’ha anat imposant la versió que exculpa Mas del fre del procés després del 9N, pot semblar una estratègia per a buscar suport social per a pressionar ERC per investir alcaldes de CiU de forma sistemàtica. Les declaracions també poden tenir la voluntat de començar a llaurar un relat per si després del 24M CiU decideix aplaçar la convocatòria d’eleccions, tot i que aquesta no sigui ara l’opció del nucli de col·laboradors de Mas. El president de la Generalitat, després de l’escac que va fer-li a Junqueras amb la llista unitària, i després de sortir reforçat malgrat haver renunciat al 9N original, sembla haver perdut definitivament la por per proclamar que només amb ell al poder hi ha procés possible.


[bar group="860×106"]