[bar group="860×106"]

Matas tira enfora, però molts l’apunten

matas Diversos imputats incriminen l’expresident balear en la setmana que obre el seu primer judici per corrupció.

L’expresident de les Illes Balears, Jaume Matas, ha negat tots els delictes que se l’imputen durant la setmana que dóna el tret de sortida al seu primer judici per corrupció, que es celebrarà durant  aquest mes de gener. En la seva declaració, Matas ha hagut d’enfrontar-se amb alguns dels imputats, que prèviament l’havien incriminat davant el tribunal de l’Audiència Provincial de Palma.

La Fiscalia li demana una pena de més de 8 anys de presó per considerar-lo el presumpte cap d’una trama a través de la qual hauria enriquit amb diners públics l’experiodista d’El Mundo Antoni Alemany, que elaborava els discursos polítics de l’expresident. A més, estan imputats tres ex alts càrrecs del Govern del PP balear i un empresari del sector de la publicitat.

La Fiscalia Anticorrupció ha iniciat el judici amb una envestida al voltant dels pagaments que es van efectuar des del Govern a mode de retribució per escriure els discursos “més emblemàtics” de l’expresident Matas, com els d’investidura i el de presa de possessió.

Libertad Balear

Jaume Matas està acusat de delictes de malversació de fons públics, falsedat documental, prevaricació, tràfic d’influències i frau a l’Administració Pública, però es desvincula de tots els tràmits administratius investigats per fer arribar més de 480.000 euros públics a Antoni Alemany.

Durant la primera setmana de judici, l’excol·laborador d’El Mundo tampoc no ha estat capaç de verificar amb exactitud l’ús  que va fer dels diners que el Govern va destinar a l’Agència Balear Notícies (ABN), de la seva propietat. La Fiscalia ha insistit amb la possibilitat que en realitat s’estigués finançant la web ultradretana Libertad Balear, que compartia edifici i directius amb l’ABN.

Durant aquesta sessions d’inici, Matas i Alemany s’han afalagat mútuament i han defensat la seva acció política i professional. A més, han admès la seva relació de confiança i l’existència de remuneracions pels discursos, com també la seva creença en els suposat beneficis del projecte informatiu de l’ABN o en d’altres tasques facturades a través de l’empresa Nimbus, del també imputat Miguel Romero. Ara bé, tots dos es desvinculen tant de la fixació de preus, com dels processos administratius que feien possibles els pagaments, i neguen estar conxorxats de forma il·lícita.

Tanmateix, bona part dels pagaments estan sobre la taula, reconeguts pel seu beneficiari, però sense que ningú se’n responsabilitzi dins l’administració. Ni el Director General de Comunicació, que ha admès irregularitats, ni la cap de Gabinet, ni l’exsecretària general tècnica de la Conselleria de Relacions Institucionals, que han assenyalat Matas com el qui ordenava contractar Alemany.


[bar group="860×106"]