Mequinensa, punt de trobada de l’Amical de Mathausen

L’Amical de Mathausen, associació que agrupa els deportats als camps de concentració nazis i que en difon la seva memòria, va celebrar aquest diumenge la seva assemblea anual a Mequinensa.

Arran de la celebració d’aquesta assemblea, l’ajuntament de Mequinensa va inaugurar una placa commemorativa que recorda els set mequinensans que van passar pels camps nazis. D’aquests, dos no van sobreviure a la deportació. Aquest monument es troba al parterre d’entrada al Museu d’Història de la localitat, al poble vell. La voluntat de l’ajuntament és localitzar els familiars dels set deportats. Els seus noms eren Amalio Navarro Bagué, Josep Silvestre Ibarz, Manuel Morell Ibars, Josep Vidallet Lambea, Antoni Roca, Elvira Beleta i Maria Beleta.

Enric Garriga, el president de l’Amical, va destacar la importància que existeixin monuments com el de Mequinensa per a que “malgrat els intents d’uns i altres per a que oblidem, nosaltres no hem de permetre-ho. Ho debem als que varen lluitar, als deportats i també a les noves generacions”.

S’estén el projecte de la Xarxa Mai Més

L’any 2013 l’Amical de Mauthausen va iniciar el projecte Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme, “Mai més”, amb l’objectiu de crear una xarxa a nivell local integrada per centres educatius, entitats i ciutats per educar en la prevenció del feixisme des de la memòria històrica.

Actualment, la xarxa està integrada per 30 centres i compta amb el suport de 12 ajuntaments i diverses entitats. Amb l’acte de Mequinensa s’anuncià també que aquesta xarxa s’estendria a la Franja de Ponent i a l’Aragó.