Més de 12.000 persones contra el macrohotel de Sa Ràpita a Mallorca

cadena humana macrohotel sa rapitaL’èxit de la convocatòria del Grup d’Ornitologia Balear –entre d’altres – ha escenificat una contundent resposta al projecte del PP

La cadena humana contra el macrohotel de Sa Ràpita ha estat impossible de realitzar, ja que les previsions dels convocants (GOB, Amics de la Terra i la plataforma Salvem Sa Ràpita) quedaren totalment desbordades quan milers de persones procedents de diferents punts de Mallorca acudiren el passat diumenge 29 d’abril  en la defensa del que ha estat tot un símbol de lluita contra la destrucció del paisatge natural de l’illa.

Si bé el nou projecte de macrohotel de 21 hectàrees –camp de golf inclòs– era el motiu de la protesta, no és una lluita nova: els interessos d’empreses constructores i hoteleres han posat en perill aquest espai gairebé verge en diferents ocasions des de finals dels 70, fet que ha provocat successives reaccions del moviment ecologista encapçalat pel GOB.

La nova amenaça ve de la mà del Partit Popular, recolzada en la modificació que el conseller de Turisme, Carlos Delgado, realitzà al Pla Territorial de Mallorca. Aquest canvi amplia de 2 a 21 la previsió urbanitzadora que aquest pla feia per la zona i que estigué vigent durant tota la legislatura de PSIB-PSOE en coalició amb Esquerra Unida i PSM.

Els principals representants d’aquests partits també acudiren a la mobilització, que també va rebre el suport de diferents organitzacions i entitats anticapitalistes i de l’Esquerra Independentista de Mallorca, un dels portaveus de la qual declarava feia pocs dies que “ni la llengua, ni el territori, ni els drets laborals: no podem deixar res sense defensar dels atacs del Partit Popular”.

El PP local, liderat pel batle del municipi de Campos, Sebastià Sagreras, que seguí la mobilització des del Club Nàutic, carregà amb polèmiques declaracions contra els ecologistes tant davant mitjans de comunicació com a les xarxes socials. Poc abans del final de la cadena humana, agents de la policia local, amb el suport de la guàrdia civil espanyola, començaren a multar cotxes dels assistents, fet que provocà l’immediata resposta de un gran nombre de gent que tallà la carretera entre Campos i Sa Ràpita. Després de dues hores i alguns moments de certa tensió, Sagreras es veié forçat a retirar les sancions.

El GOB pareix sortir reforçat després d’una mobilització que sense dubte ha estat massiva, i que per molts recorda al passat recent de la lluita contra l’especulació a Mallorca durant altres legislatures del PP abans del inici de l’actual crisi econòmica. En qualsevol cas, sembla que el conflicte a Sa Ràpita va per llarg, amb un govern que presenta els nous projectes urbanitzadors com a solució a l’atur.