Més de 40.000 persones contra la construcció de preses a la Patagònia

patagoniaEl poble xilè continua mobilitzat contra la construcció de cinc grans embassaments a la Patagònia que s’emmarquen en un gran projecte hidroelèctric que impulsa el govern xilè, presidit per Sebastián Piñeira.

El passat diumenge 29 de maig Santiago de Xile va viure una de les marxes més grans contra aquest projecte. Fins a 40.000 persones es van manifestar pels carrers de la capital contra un projecte que entenen que amenaça la integritat ambiental de la zona, que està reconeguda mundialment tant pel seu valor natural com cultural.

Endesa implicada en el mega-projecte

L’espanyola Endesa i la xilena Colbún són les dues empreses que hi ha al darrere del mega-projecte de construir les cinc grans preses a la Patagònia. Aquests projectes suposen una inversió total de 7.000 milions de dòlars i és previst que generin 2.750 megavats d’energia. És previst que la construcció comenci el 2014.

A banda de les mobilitzacions, els opositors a aquests projectes estan preparant una impugnació legal de l’aprovació ambiental que ha donat via lliure a la construcció de les preses a la zona.

Més de 100 detinguts en marxes anteriors

Aquesta no és la primera gran mobilització que viu la capital xilena contra la construcció de preses a la Patagònia. A mitjans del mes de maig, ja hi va haver una manifestació on van participar unes 30.000 persones, segons els organitzadors. En aquell ocasió, però, la marxa va acabar amb càrregues policials i 67 persones detingudes.

El mateix dia 14 de maig també hi va haver manifestacions a altres poblacions xilenes Valparaíso, Concepción, Chillán i Valdivia, on la policia també va atacar els manifestants.

Dies abans, l’11 de maig, diverses mobilitzacions contra el projecte arreu del país es van saldar amb més de 100 persones detingudes.