[bar group="860×106"]

Més de 70 detinguts en una operació contra el partit kurd DTP

Marxa el dimecres 15 d'abril a Amed contra les detencions i a favor dels drets civils. Foto: Hevallo

Més de 70 líders i representants polítics han estat detinguts aquest dimarts 14 d’abril en una operació de la policia turca contra el partit polític pro-kurd DTP. D’entre els detinguts, no hi ha cap dels 20 diputats que té el partit, però sí presidents de la formació d’algunes províncies i també els actuals advocats del líder empresonat Abdullah Ocalan.

Segons informen diverses pàgines web (vegeu Kurdish Info i Bianet), l’operació s’ha efectuat en més de 17 províncies kurdes de Turquia. Diversos diaris turcs expliquen que la batuda l’ha iniciada l’Oficina del Fiscal de Diyarbakir (capital del Kurdistan nord) després d’un any d’investigacions per vincles dels detinguts amb el PKK.

Aquesta batuda policial arriba pocs dies després dels bons resultats obtinguts pel DTP a les eleccions municipals de Turquia.

Diversos parlamentaris del DTP han denunciat que les detencions són una revenja per l’ampli suport que el partit va obtenir a les urnes.

El 27 de març passat, la marca electoral del moviment d’allibertament kurd va aconseguir la majoria d’alcaldies de ciutats amb població kurda amb uns percentatges de suport històrics. Precisament, el president d’aquest partit, Ahmet Turk, en declaracions a la premsa entenia que l’operació és una reacció del govern de l’AKP (els islamistes moderats que governen a Turquia) davant dels resultats obtinguts pel DTP als darrrers comicis.

Ahmet Turk, a més, afegia: “Aquesta operació és il legal, anti-democràtica i un acte hostil, ja que som el quart partit [de Turquia] d’acord amb els resultats electorals. Condemnem el govern i demanem a totes les organitzacions democràtiques, associacions, poders d’oposició i ONG que denunciin aquesta operació”.

No fa ni dues setmanes, el president dels Estats Units va ser a Turquia, on es va reunir amb el president Erdogan. Obama va prometre al govern turc “el suport contra les activitats terroristes del PKK [la guerrilla kurda] o de qualsevol altre grup. Aquests esforços es veuran reforçats amb la continuació de la tasca de construir llaços de cooperació entre Turquia, el govern iraquià i els líders kurds de l’Iraq, i per la voluntat de promoure l’educació, les oportunitats i la democràcia per a la població kurda a Turquia”. És a dir, que tot i que Obama reconeixia indirectament que la població kurda està discriminada dins de l’Estat turc, alhora refermava el suport militar al govern d’Ankara per combatre el moviment d’alliberament kurd liderat per la guerrilla.

 

Detencions de kurds a Europa

L’operació ha estat precedida per la detenció fa poques setmanes a Madrid de dos representants polítics del moviment kurd a Europa, tal com informava L’ACCENT. Actualment tots dos estan en llibertat, però a l’espera que l’Audiència Nacional espanyola decideixi si extraditar-los a Turquia, tal com li demana el govern d’Erdogan, el president turc.

 

Observadors catalans a les eleccions municipals

Una delegació catalana d’observadors va ser present a les eleccions municipals. Podeu llegir l’informe de conclusions del seguiment de les eleccions i conèixer la feina feta a través del bloc que han elaborat.

 


[bar group="860×106"]