Milers de manifestants reivindiquen a València la catalanitat del País Valencià

Milers de persones s’han manifestat la vesprada del 9 d’Octubre a la ciutat de València. La tradicional manifestació de la diada nacional del País Valencià ha comptat amb una forta presència independentista. L’Esquerra Independentista, representada per l’organització de joves Maulets i l’organització política Endavant (OSAN) ha marxat com cada any amb un nodrit bloc pels carrers de la ciutat del Túria.

Darrere la pancarta amb el lema “Unitat Popular cap a la independència i el socialisme” s’han aplegat persones vingudes d’arreu les comarques que, malgrat la pressió policial i de grups feixistes, han volgut reivindicar el projecte d’alliberament social i nacional dels Països Catalans.

La convocatòria independentista s’ha iniciat amb una acció en denúncia de l’espanyolisme que ha consistit en la crema d’una falla on es representaven els rostres de mandataris polítics com ara Zapatero, Francisco Camps, José Montilla i els símbols dels seus respectius partits (PP i PSOE) així com també la imatge del Borbó cap per avall representat al costat del símbol falangista com a hereu del dictador Franco. Al llarg de la manifestació els crits contra el capitalisme, contra el feixisme i per la independència dels Països Catalans han estat una constant.

Al final de la marxa prop de la Plaça Amèrica nombroses persones s’han aturat per escoltar els parlaments independentistes. Un portantveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha sigut el primer en prendre la paraula i referir-se a “la necessitat de continuar lluitant des de les aules per un ensenyament públic, de qualitat, no patriarcal, i en català”. En acabant ha pujat a l’entarimat David, portantveu per a aquesta Diada del 9 d’Octubre, que ha remarcat el caràcter innegociable que per a l’Esquerra Independentista té la territorialitat dels Països Catalans. El militant independentista ha recordat la importància de no renunciar a la nostra nació i a cadascuna de les seues comarques en un procés d’alliberament nacional. Ha subratllat que és essencial la fermesa de conviccions per tal de poder avançar i en aquest sentit ha remarcat la importància de mantindre la mobilització cada 9 d’Octubre malgrat les pressions policials i feixistes. David també s’ha referit a la situació social i política del país, amb més d’un milió d’aturats arreu dels Països Catalans i amb una administració esguitada per la corrupció, i ha assenyalat que no serveixen els canvis superficials o d’estil sinó que cal construir una nova societat, on l’explotació entre persones desaparga i on el respecte al medi ambient siga una prioritat. Així doncs ha convidat a totes i tots a sumar-se a la lluita per uns Països Catalans independents i socialistes.

L’acte ha conclós sense incidents i les notes de la moixeranga han posat fi, un any més, a aquesta jornada reivindicativa del 9 d’Octubre.

Al vespre, un portantveu de l’Esquerra Independentista va denunciar l’actuació policíaca al llarg de la Diada, amb un desplegament polícial “desmesurat” en les manifestacions de l’independentisme, mentre es permetia que grups feixistes desfilessin amb impunitat per la ciutat.