[bar group="860×106"]

Milers de pensionistes reclamen a l’INSS per la revalorització de les pensions del 2012

inss-pensionistesCom si no en tinguessin prou amb uns ingressos molt inferiors a la mitja europea, els pensionistes porten tres anys de congelació de les pensions, sota el malefici europeu de l’austeritat. Però poc a poc aquest col·lectiu, històricament poc mobilitzat, comença a donar mostres d’alçar la veu, conscient de que si no protesta serà una diana massa fàcil en el nou escenari de retallades. I la primera mostra d’aquest despertar ha estat la reclamació col·lectiva per la revalorització de les pensions de l’any 2012, que ja ha aplegat unes 2.000 demandes judicials, i obre la porta a la mobilització d’un col·lectiu que en altres estats europeus, com Portugal, està marcant l’agenda política amb les seves protestes.

Reclamació de la revalorització 2012

La reclamació judicial és molt simple. Hi ha en vigor una llei que obliga al govern espanyol a revaloritzar les pensions anualment segons l’IPC, però que ja porta tres anys consecutius en suspens. Però el darrer Real Decret de no revalorització de les pensions del 2012 es va aprovar sorprenentment al novembre de 2012, amb efectes retroactius d’onze mesos abans, des de gener de 2012.

La reclamació judicial, iniciada per l’advocat Miguel Arenas del Col·lectiu Ronda, reclama que no es podia aprovar aquesta llei retroactivament, i per aquest motiu sol·licita que s’aboni la revalorització de les pensions de gener a novembre de 2012, període en que estava en vigor l’augment de l’IPC. Les quanties reclamades van, segons cada pensió, d’uns 125 a 400 euros en total.

La reclamació és totalment gratuïta durant tot el procés administratiu i judicial, doncs cada pensionista simplement ha de fer-se unes còpies dels formularis (que es poden trobar a internet), presentant-se cada afectat els formularis a l’INSS i al Jutjat, i és possible acollir-se gratuïtament a un advocat d’ofici, pel fet de ser beneficiari de la Seguretat Social.

Cal tenir en compte que les anteriors lleis que havien deixat sense efectes la revalorització de les pensions segons l’IPC ho havien fet sempre aprovant aquestes lleis abans de que s’inicií l’any en que s’havien de revaloritzar, fet que aquest any no ha passat.   

Context de retallades en les pensions

Aquesta campanya no pot desvincular-se d’un moment de grans retallades i incertesa en les pensions. La darrera gran reforma es va aprovar al març passat, i menys de dos mesos després, ja es feia públic una nova proposta del govern de Rajoy de reforma unes pensions “insostenibles”, enmig del bombardeig de nous informes “d’especialistes” tant subvencionats com catastrofistes, fet que sorprenentment havien pogut comprovar amb només pocs dies en vigor dels nous càlculs.

Es proposa, entre altres mesures, modificar per primera vegada les prestacions ja reconegudes, anul·lant la revalorització de les pensions a partir de l’IPC (fet que mantenia el poder adquisitiu dels pensionistes) substituint-lo per un nou càlcul, que dependrà de l’evolució econòmica general, i que en èpoques de crisi com l’actual pot significar una rebaixa real de les pensions que es venien percebent.

La Patronal i la banca han embogit en aquesta orgia de retallades, i futura privatització, de les pensions. I en boca d’experts i informes oficials reclamen, sense ni tan sols ruboritzar-se, l’augment de la jubilació als 70 anys.

Alhora, es proposa eliminar moltes de les possibles jubilacions anticipades o parcials, per fer efectiu la retirada de la vida laboral a edats molt avançades, mai abans dels 65 o 67 anys; i alhora un nou càlcul de la prestació final amb una mitja de tota la vida laboral, fet que estadísticament rebaixarà encara més les prestacions finals.

Mobilització en el primer judici

Es calcula que unes 2.000 persones han interposat aquestes reclamacions només a diferents barris de Barcelona. Els pensionistes, amb l’ajuda inestimable del 15M en alguns barris i del Col·lectiu Ronda, han organitzant una concentració davant d’un dels primers judicis, el proper 17 de juny a les 11 hores al Jutjat Social 33, a la Ronda de Sant Pere 52 de Barcelona.

Campanya del 15M a Sants

Les administratives de l’INSS del carrer Numància de Sants no donaven crèdit al que veien. És ben bé el món al revés, afirmaven. Els pensionistes, aquells que fins ara aguantaven mil i una rebaixes sense protestar, comencen a alçar la veu i organitzar-se.

La imatge pagava la pena. Un centenar llarg de pensionistes de Sants feien cua el passat 22 de maig a les oficines de la Seguretat Social, reclamant alhora i col·lectivament la revalorització de les seves pírriques pensions, enmig d’una agitada campanya veïnal impulsada pel moviment 15-M de Sants, i que ha generat xerrades als casals d’avis, associacions de veïns i parròquies, a més de taules informatives als mercats i centenars de cartells pel barri.

La campanya ha unit les assemblees d’indignats veïnal amb molts pensionistes del barri, que es reuneixen setmanalment per difondre la campanya al màxim de persones possible.

Més informació:

http://salvemlespensions.wordpress.com/2013/05/24/recull-de-premsa-entrega-col%C2%B7lectiva-22-de-maig/
http://www.cronda.com/Departaments/Salut-i-Treball/Destacats/Demanda-revaloracio


[bar group="860×106"]