[bar group="860×106"]

Milers de persones demanen el tren Gandia-Dénia

El dissabte 30 de gener, més de 10.000 persones es van manifestar pels carrers de Dénia per tal de demanar la connexió ferroviària entre Gandia i Dénia. Al multitudinari acte reivindicatiu convocat per la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta, acudiren desenes d’associacions i col·lectius de tota la comarca els quals van desfilar amb les seues pancartes des de l’esplanada de Torrecremada fins a l’antiga estació de tren.

L’extraordinària eixida de l’associacionisme al carrer va ser la mostra visual de que la demanda del tren ha estat des de fa dècades una reivindicació ciutadana per la qual ara els polítics es barallen entre ells per tal d’apropiar-se-la i treure tot el rèdit electoral possible.  

D’aquesta manera, quan s’aconseguisquen les infraestructures ferroviàries que es reclamen, s’omplirà el buit que existeix a nivell de comunicacions entre Gandia i Dénia, connectant així els veïns de la Marina amb les comarques de la Safor, la Ribera i l’Horta.  Actualment el tram Dénia-Gandia el cobreix l’empresa d’autocars ALSA que posseeix el monopoli d’aquesta línia i imposa uns horaris i tarifes que no s’ajusten a les necessitats dels usuaris i usuàries. D’aquesta forma, les dos grans beneficiades de la desaparició del tram Gandia-Dénia l’any 1974 són l’empresa d’autocars ALSA i l’empresa AUMAR la qual té la concessió de l’autopista AP-7. Des de fa més de 35 anys han estat moltes les promeses per part del partits espanyolistes PP i PSOE els quals, durant més de tres dècades, han governat a l’Estat Espanyol i a la Generalitat Valenciana. Aquestes dues institucions són les que tenen les competències per tal de dur a terme el projecte del tren i el seu denominador comú front aquest tema ha sigut l’absoluta passivitat. Ara, després de 35 anys, PP i PSOE mobilitzen els ajuntaments del pobles afectats a través d’actes en reivindicació del tren amb una clara intenció d’apoderar-se del discurs a favor d’aquest.

El discurs a favor del tren ha estat sempre present en diferents organitzacions i col·lectius socials de la comarca, i per això, el passat dissabte, Maulets de la Marina, Endavant de la Marina, Independentistes de la Safor i el Col·lectiu Aixa acudiren a l’acte convocat a Dénia amb una pancarta amb el lema “PP i PSOE ens prenen el pèl. Volem el tren JA!”. Aquest bloc va participar en la manifestació amb tota normalitat, però en arribar a la plaça de La Via on acabava la manifestació i es feia el parlament final, intentaren alçar la pancarta amb la sorprenent reacció de la Policia Nacional Espanyola la qual va intervindre la pancarta a la força sense cap mediació verbal. Seguidament, i sota l’expectació dels milers de persones que omplien la plaça, van identificar els portadors de la pancarta. L’espectacle públic de repressió que van donar les forces de seguretat es va poder veure també amb l’actuació policial cap a dos professors de l’institut que demanaven amb una pancarta un institut nou. Aquesta nova actuació va consistir en envoltar amb vuit agents de policia a la parella de docents per tal d’impedir-los l’apropament a la plaça. Una vegada més es va poder observar la repressió que pateix qualsevol que s’atrevisca a mobilitzar-se i mostrar públicament una veu crítica cap al PP-PSOE.


[bar group="860×106"]