Milers de persones mostren el seu rebuig a batuda antianarquista de l’Operació Pandora

Aquesta nit més de 2.000 persones s’han manifestat a Gràcia després de que l’audiència Nacional i els Mossos d’Esquadra hagin detingut onze persones vinculades amb el moviment llibertari

A les set de la tarda d’aquest dimarts dia 16 de desembre, la ciutadania estava convocada al barri de Gràcia de Barcelona. La concentració s’ha convertit en manifestació i des de la plaça del Diamant, lloc de convocatòria, els manifestants s’han desplaçat fins a la plaça Lesseps des d’on han tornat a baixar cap a la delegació del govern, que estava blindada per la policia. Allà s’ha desconvocat i han començat alguns aldarulls. A la capçalera es podien llegir dues pancartes: “llibertat detingudes anarquistes” i “si ens toquen a una, ens toquen a totes”, i s’han sentit crits com “l’únic terrorista, l’estat capitalista”. La manifestació ha estat controlada pels Mossos d’Esquadra en tot moment, tot i que no s’han fet visibles fins a la delegació.

El motiu de la convocatoria era l’operació antianarquista que els Mossos d’Esquadra, complint ordres de l’Audiència Nacional i coordinats pel jutge Javier Gómez Bermúdez, han desplegat a Catalunya i Madrid, l’anomenada Operació Pandora. A Barcelona, des d’un quart de sis del matí, la Kasa de la Muntanya, una histórica cara ocupa des de fa 25 anys, ha quedat custodiada pels mossos. Segons un comunicat de premsa del cos, s’ha dut a terme aquest operatiu “per desarticular una organització terrorista de caire anarquista a la qual se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius”. Uns artefactes que encara están per definir i que s’haurien trobat, segons els mossos, l’any 2012. 

En declaracions a la premsa, el conseller Espadaler va explicar que l’operació sorgia d’una investigació dels mossos, que havien dut a l’Audiència “Nacional”, rebent el vist-i-plau d’aquesta.

El resultat del dia ha estat onze detinguts, 8 a Barcelona, 1 a Sabadell, 1 a Manresa i 1 a Madrid. després de realizar-se catorze registres: tretze a Catalunya i un a Madrid. A casa nostra, a part de la Kasa de la Muntanya, els Mossos han entrat a l’Ateneu Llibertari del Palomar, l’Ateneu Anarquista del Poble Sec i domicilis de Nou Barris, Sant Andreu de Palomar, Gràcia, Sabadell i Manresa.

A més de Barcelona, centenars de persones van participar també en marxes de protesta en altres localitats catalanes com València, on 200 persones es van concentrar a la Delegació del Govern, Vilafranca, Igualada, Girona, Manresa, Tarragona o Berga,

*Imatges: ACN