Milers de persones surten al carrer contra el cementiri nuclear d’AscóConvocades per la Coordinadora Anti-cementiri nuclear de Catalunya (CANC), milers de persones s’han manifestat aquest diumenge 24 de gener pels carrers d’Ascó, a la Ribera d’Ebre, per tal que l’ajuntament de la localitat no presenti la seva candidatura per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat), on es dipositaran els residus radioactius de totes les centrals nuclears de l’Estat espanyol.

Durant el recorregut de la manifestació, els i les manifestants han cridat consignes com “Ascó, Catalunya diu que no” o “alcalde dimissió”.

Les entitats convocants han criticat que la decisió de posar el cementiri nuclear a Ascó sigui tan sols d’un govern municipal, quan ja fa temps que s’ha demostrat “que la radioactivitat no respecta les fronteres entre els pobles”. No entenen, doncs, que el govern de l’Estat “doni llibertat a una sola població perquè hipotequi el futur d’unes terres ja prou castigades per impactes ecològics importants amb la presència de centrals tèrmiques i nuclears”.

A més, també han recordat que hi ha un acord del Parlament en què s’hi oposa explícitament. “Volem que es respecti l’acord del Parlament. No tractarem del problema dels residus sense un calendari de tancament de les centrals nuclears socialment acordat”, conclouen.

Està previst que la candidatura es debati aquest dimarts en un ple extraordinari de l’Ajuntament. Fins aleshores, els i les membres del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre es tancaran, a partir d’aquest diumenge a la tarda, a la seu de l’administració, a Móra d’Ebre, per pressionar l’Ajuntament d’Ascó i aconseguir que no voti a favor d’emplaçar el cementiri nuclear.