Milers de persones usen el Metro de Barcelona sense pagar en la jornada convocada per NoPaguem

Milers de persones usen el Metro de Barcelona sense pagar en la jornada convocada per NoPaguem

nopaguem31g1

El dijous 31 de gener, convocada per la plataforma No Paguem, es va fer al Metro de Barcelona i Santa Coloma una jornada de ‘portes obertes’ descentralitzada. La protesta, que va permetre que més de 5.000 persones accedissin al servei sense pagar, ha estat la darrera acció de desibediència convocada per aquesta plataforma que reclama un transport públic al servei de les classes populars i denuncia els augments de tarifes, cada vegada més alts. Activistes de la Plataforma van obrir portes a les estacions de Sant Andreu, Eixample, Sant Pau, Llucmajor, Virrei Amat, Sants, Santa Coloma de Gramenet, Fabra i Puig, Poblenou i Fort Pienc.

Al llarg de la jornada els Mossos d’Esquadra van procedir a identificar a desenes de persones que participven en les protestes, i segons les convocants n’haurien multat almenys un per desobediència.

TMB va emetre un comunicat dient que les accions eren ‘desafortunades i sense suport social’, una afirmació que la simple assistència a qualsevol de les protestes desmenteix sense cap dubte. També ho fan les dades de viatgers anuals al transport públic metropolità, que mostren una caiguda d’usuaris que paguen el bitllet cada any més pronunciada, deixant sense efecte les pujades de preus. Unes pujades amb les quals TMB no ha aconseguit augmentar la recaptació, i si en canvi impedir a milions de persones el dret a un desplaçament en transport públic. Només el 2012, tant el metro com l’autobus van perdre 25 milions de viatgers amb bitllet validat respecte l’any anterior.

nopaguem31g2

Des de NoPaguem es va valorar l’èxit de la mobilització, i la cereixent participació dels i les ciutadanes en les seves accions, i es va fer una crida a estendre la desobediència: “en un moment en que ens volen fer creure que els i les treballadores som els responsables de la situació, els responem que el deute no es nostre i no el pagarem, així doncs volem fer una crida a estendre la desobediència als diversos serveis públics que estan essent robats, esquarterats i privatitzats, com les aigües, la sanitat, l’educació i una llarga llista”, afirmava en un comunicat.

Per al proper dissabte 9 de febrer, s’ha convocat una assemblea oberta de #NoPaguem a les 11h a la Casa Groga. Al carrer Alí Bei, 12 de Barcelona.