Mobilització social per la Llei del cinema

El projecte de Llei del cinema que prepara el Govern del Principat, i a través de la qual es vol establir que la meitat de les pel·lícules es doblen o se subtitulen al català, ha posat en escena una sèrie de mobilitzacions tant de la part contrària a la norma com dels defensors del cinema en català.

El punt àlgid de les protestes dels detractors es va produir el passat dilluns 1 de febrer, quan la patronal del sector, representada pel Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, va tancar les 74 sales associades, tot apel·lant, a través d’un comunicat, que es “tingui en compte la realitat de la demanda de la societat catalana”.

Arran del tancament de portes dels cinemes, diferents moviments socials i organitzacions de l’esquerra independentista han mostrat el seu rebuig a la catalanofòbia mitjançant accions de denúncia. La CUP de Vic va encetar una campanya informativa per la plena normalització lingüística del català a les sales de cinema. A Tarragona, la CUP va demanar a l’Ajuntament que tot el cinema siga en català. I, arreu del país, els col·lectius independentistes van cridar per boicotejar aquelles sales que havien secundat el tancament patronal.

A dia d’avui, tot el cinema es dobla únicament en llengua castellana, tret d’alguna raríssima excepció. L’objectiu de la Llei, segons ha recalcat el Govern principatí, és el de promoure la creació, la producció, la distribució i la comercialització de les arts del cinema, també en català.

Iniciatives amb èxit
La mobilització social del Principat ve a subratllar el reclam històric de poder gaudir de cinema en català. El ben cert és que iniciatives de promoció del cine en llengua autòctona, no en manquen. Una d’elles és la que porten a terme cada any les universitats del País Valencià a diferents sales del territori. Cada any, la programació s’ha anat ampliant gràcies a la resposta massiva del públic, que fa intenses cues a les portes del cinema i, fins i tot, es queda sense poder entrar a les sessions. Enguany, entre els films a projectar, hi ha Up, Mapa dels sons de Tòquio o Tres dies amb la família.