Montesquiu, el poble amb més participació d’Osona

A dos quarts de cinc de la tarda havien votat a Montesquiu el 40,25% del cens electoral. Aquesta xifra és, en paraules de la regidora de la CUP Liliana Vilanova, una “molt agradable sorpresa”. “Vam treballar-ho molt, portant informació a totes les cases i fent una crida a la participació de tot el poble per part de tots els grups municipals”.

Des de primera hora del matí l’afluència de gent ha estat constant. I un dels fets més destacats ha estat l’afluència de catalans sense nacionalitat espanyola. La tasca de fer participar els nouvinguts es va realitzar “a través de la xarxa de parelles lingüístiques. A partir d’allà, les pròpies xarxes socials dels nouvinguts són els que han anat convencent-se per assistir a votar per primera vegada des que van arribar al nostre país”.

L’assistència a les urnes ha estat acompanyada d’un seguit d’actes festius que han fet que, malgrat l’intens fred, molta gent sortís al carrer. Segons una veïna, Montesquiu era conegut durant la dictadura franquista per ser l’únic poble del Principat en què guanyà el NO al referèndum franquista de 1947. Per aquest motiu, se’ls va conèixer com el poble del no. Avui, en paraules d’una veïna de Montesquiu, “podem passar a ser el poble del sí”.