[bar group="860×106"]

Nascuts per vèncer, 10 anys segant Arran.

Una dècada d’història és un recorregut modest, però que ha consolidat Arran com una eina de transformació imprescindible al nostre territori. No només es tracta de la millor escola de militància i de lluita per a les joves dels Països Catalans, sinó que ha trastocat la cultura política nostrada. A les nostres files hem tingut l’honor de comptar amb milers de joves que han sabut posar el cor i el cos a l’alçada del moment polític. Ara bé, què és allò que perdura? Dit d’una altra manera, com és que després de 10 anys seguim parlant d’Arran? Els fonaments de la nostra unitat organitzativa no s’expliquen per les militants que en formen part, ja que moltes d’elles ja han abandonat la lluita juvenil; sinó per la nostra ideologia i proposta política, que hem sostingut en moments de desesperança i que hem posat al servei de la nostra classe quan s’ha escaigut. Així doncs, les pàgines d’aquest llibre són una condensació d’anys d’aprenentatges que posem a disposició de les generacions de lluitadores que ens seguiran, una eina per criticar(-nos), però també una font d’inspiració. En definitiva, una contribució a la història del nostre moviment i a la lluita per a l’alliberament social, nacional i de gènere als Països Catalans.

Així mateix, no s’entenen aquests 10 anys de trajectòria si no ens remuntem a les nostres arrels. Formem part, sens dubte, del fil roig que han anat teixint i resseguint les companyes que ens han precedit, fent passes de gegant o més petites, avançant i retrocedint, però mantenint la lluita. Ens hem criat al caliu de la resistència sostinguda per un poble combatiu que, malgrat totes les ofensives capitalistes, no defalleix i continua. La nostra força prové d’un moviment obrer autoorganitzat en ateneus i casals, estretament lligat amb el moviment per a l’alliberament nacional dels Països Catalans. Som deutores de la lluita de dones revolucionàries que han batallat contra l’opressió i l’explotació; de militants que han posat cos i ànima perquè puguem ser avui aquí.

A més, provenim d’una llarga tradició de lluita juvenil, que ha crescut acompanyada de les organitzacions que configuren l’Esquerra Independentista. Gràcies a elles la militància es fa més fàcil, perquè sabem que tenim companyes treballant en cada front, en cada sector, a cada vila, a cada barri i a cada poble, totes en un mateix sentit i per arribar al mateix lloc, al cap i a la fi: l’alliberament de la humanitat, el nostre alliberament. Gràcies a elles, també, per construir conjuntament un moviment més fort, orgullós d’un jovent militant que no renega de les experiències passades; per trobar la mà estesa en moments difícils, quan la repressió ens assetjava o les divisions ens afeblien.

Malauradament, en aquest context, l’organització política serà més necessària que mai. Per sort, Arran hi serem i aquesta vegada amb força, decisió i compromís reblats. Consegüentment, només tenim una opció: fer-hi front, lluitar, empoderar-nos. La majoria acostumem a esperar el que hagi de venir mentre treballem durant jornades interminables i estudiem quan podem, sense descans. Fins ara hem tendit a percebre el futur com el dipòsit d’aspiracions de les nostres famílies, marcades per l’expectativa d’un ascens social que ja no existeix i que, en realitat, mai ha acabat de ser del tot real. Veiem el demà com un núvol negre que s’acosta mentre dins nostre creix un sentiment amb regust d’abisme i angoixa. Hem viscut en una roda de hàmster: estudia, treballa, avança, procura’t una vida correcta, sigues decent, no surtis del camí marcat. I mentre creixíem, al nostre voltant només trobàvem misèria, crisi, atur, precarietat, neguit per no arribar a final de mes, màximes temperatures als termòmetres, sequeres, menys tardors i menys primaveres, privatitzacions, retallades, individualisme, soledat, persecucions policials i detencions, porres i bales de foam, desnonaments, centenars de feminicidis any rere any, assassinats de companyes que creuen fronteres, multes, burles i pallisses per la nostra orientació sexual, per ser dissidents de gènere, per ser antifeixistes…

Som una generació exhausta, els pocs anys que hem viscut han estat frustrants. Però els nostres anhels són més grans que la nostra frustració: són més grans del que us pugueu imaginar, perquè som joves i podem construir un futur radicalment millor. De fet, justament per això tenim esperança, perquè sabem que, forçosament, ha d’haver una altra manera de fer les coses. Ens neguem a creure que la vida sigui això, sigui així, plena d’explotació, discriminacions, pors i malestars. Creiem en una vida d’alegria, de creixement col·lectiu, d’amor per a les nostres, de llibertat. L’experiència i el recorregut ens fan estar més preparades que mai. No tindrem aturador i farem caure totes les caretes, perquè tenim les eines, tenim les ganes, tenim un projecte col·lectiu i ens tenim a nosaltres.

Amb el repàs que es fa en aquest llibre hem justificat qui som i el perquè del que fem. Honestament i humil, sense pretensions i lluny dels prejudicis que ens persegueixen dia sí dia també, dels mitjans que ens titllen de ser el dimoni personificat fem el que fem. Lluny de la repressió que ens sobrevola com un voltor i d’aquells que ens volen arraconar i fer petites. Acabem, doncs, amb la satisfacció i l’orgull d’afirmar que fa una dècada que existim. Que tanquem un cicle de 10 anys d’història. 10 anys defensant-nos, 10 anys de mobilitzacions, 10 anys d’acció directa, 10 anys qüestionant allò establert, 10 anys d’alçar la veu, 10 anys lluitant per enderrocar el capitalisme patriarcal, 10 anys transcendint fronteres i dibuixant el país que volem. Però, malgrat que posem un punt i final a aquests 10 anys, posem un punt i seguit a seguir treballant amb astúcia, dedicació i esforç, però sobretot amb il·lusió per construir el món que volem. Aquests 10 anys plens d’experiències ens han donat força, intel·ligència i coneixement.

Aquestes últimes línies van per a tu, que llegeixes aquest text. Per la militant consolidada i per la que acaba d’entrar. Per la que s’ho llegeix i s’anima a formar part del projecte i per la que decideix que començarà a seguir el que fa Arran. Organitzeu-vos, perquè no ens en queda altra. Serem incansables i lluitarem ferventment, colze a colze. I tingueu ben present la consigna que llançàvem en néixer: hem nascut per vèncer.

*Arran, Organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Epíleg del llibre: “Nascuts per vèncer, 10 anys segant Arran”, 2022

Arran celebra els deu anys de lluita (5/12/2022)

+ Hem nascut per vèncer (5/04/2022)

+ Creació d’Arran (1/08/2012)


[bar group="860×106"]