[bar group="860×106"]

La neboda d’Abdullah Öcalan, fundador del PKK, nova diputada a Turquia

Fidel Castro va escriure el seu al·legat de defensa l’any 1.953, sota el títol ‘La història m’absoldrà’. Encara viu, encara vigent el seu projecte polític, és difícil que la història el pugui jutjar tan aviat. Però el 23 de juny la història va absoldre Kemal Pir i Abdullah Öcalan. Ambdós fundadors del Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) o Partit dels Treballadors del Kurdistan, ambdós compromesos amb la causa kurda fins al límit de les seves possibilitats.+

Molt se sap d’Apo, “l’oncle”, nom amb què el moviment kurd coneix Abdullah Öcalan. També “Serok”, president, el líder. Ell va teoritzar la diferència entre kurds i turcs als anys setanta, ell també va teoritzar que havien de lluitar plegats. Ell va dirigir el PKK, el dirigeix i és el Mandela kurd, empresonat en una illa des de l’any 1999.

Menys se sap de Kemal Pir. Però la seva és la història de la dignitat, del compromís sense rebre res a canvi, de l’idealisme per sobre del materialisme. Pir era turc i es va comprometre amb la causa kurda perquè entenia que una anava lligada a l’altra. Seu, i d’Haki Karer, és el primer lema del PKK: “La revolució de Turquia ha de passar pel Kurdistan”. Kemal va morir en vaga de fam el setembre de 1982 en una presó. Literalment va morir d’inanició per aquella idea.

La història els va jutjar ahir. La neboda d’Apo, Dilek Öcalan, va ser escollida diputada a Urfa conjuntament amb Ziya Pir, nebot del vaguista de fam, que ho fou per Amed. Casualitat o causalitat, ambdós fan seva l’herència sanguínia i també ideològica. Els qui van enterrar Kemal Pir i els qui tenen tancar Abdullah Öcalan, ara, tindran els seus hereus al parlament. La història els ha absolt a les urnes.

El 23 de juny Dilek Öcalan i Pir van prendre possessió jurant el seu càrrec. Foren escollits el passat 7 de juny a les llistes de l’ Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble). La seva presa de possessió ha estat destacada per tots els mitjans de comunicació turcs i fins i tot de l’exterior com el The Guardian britànic.

Dilek Öcalan, de 28 anys, centra el seu discurs polític en les accions destinades a la joventut i les dones. És graduada universitària en turisme. El conductor de la presa de possessió la va presentar com a “Sayin Öcalan”. Usar aquesta fórmula fins fa pocs anys suposava presó a Turquia. “Sayin” significa líder respectat en turc i sovint s’usava en referència al seu oncle qui és pres des de l’any 1999.


[bar group="860×106"]