[bar group="860×106"]

Només 1.200 euros pel Guàrdia Civil que agredí un ciutadà perquè li parlava en català

picolos foteu el campSón diversos a Mallorca els casos de detencions pel simple fet de parlar en català

Finalment només han estat 1.200 euros, juntament amb les despeses del procés, els que ha hagut de pagar el Guàrdia Civil que el 7 d’agost de 2009 agrediren a Ivan Cortès per parlar en català. L’altre agent ha quedat absolt. Així ho ha determinat el jutjat número 8 de la capital de Mallorca, donant la raó a la versió defensada per Cortès però tancant el tema amb una sanció molt lleu atenent la gravetat dels fets.

Aquests succeïren a l’aeroport de Son Sant Joan, quan Cortès i la seva parella es disposaven a agafar un avió per anar a Londres. Un cop passat el control de seguretat, una parella de guàrdies civils es dirigiren cap a ells per a demanar-los la documentació i fer-los preguntes sobre les seves dades personals. Cortès respongué en català a unes preguntes que eren un simple control aleatori de seguretat. Un dels guàrdies li exigí que li parlés en espanyol i tot i que Cortès accedí, se l’endugueren a una habitació de l’aeroport on li donaren diversos cops i puntades mentre l’acusaven de “terrorista” i li reiteraven que a ells no se’ls parlava en català.

Aquest fet se suma a altres en què els cossos policials espanyols han vexat ciutadans mallorquins per parlar la seva llengua. Joana Estarella va acabar l’any 2005 a comissaria per simplement dir en català a un cotxe de paisà de la Policia Nacional que no circulés tan ràpid per un carrer estret. El 2006 Marc Peris va acabar condemnat per insults a la policia simplement per dirigir-se en català a uns agents que li requeriren la documentació. Saïda Saddouki fou condemnada a pagar 1.500 euros perquè el jutge va creure que mentia quan va acusar un capità de la Guàrdia Civil d’haver-la vexat a la caserna pel fet de parlar en català.


[bar group="860×106"]