‘Només lluitant es combat l’oblit’

guillem2Aquest passat 11 d’abril es recordava arreu dels Països Catalans, el 20é aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló a mans dels feixistes. L’organització juvenil independentista Arran ha sigut la impulsora d’aquests actes que finalitzaren amb una manifestació nacional i un concert a Burjassot, el passat 13 d’abril. Entrevistem a les militants d’Arran de l’assemblea Benimaclet Horta Nord i membres també de la Comissió 20 anys sense Guillem.

Quina valoració féu des d’Arran dels actes realitzats durant aquestes darreres setmanes arreu dels Països Catalans per recordar l’assassinat de Guillem Agulló?

Fem una valoració d’allò més positiva. Estem molt contentes per la quantitat d’actes que s’han organitzat arreu dels Països Catalans per recordar al nostre company. I estem molt orgulloses perquè han estat moltes assemblees de diferents llocs que han recordat qui era Guillem Agulló, per què el van assassinar fa 20 anys però sobretot perquè han recordat que només lluitant es combat l’oblit en què molts volen que caiga Guillem.

Considereu, doncs, que heu acomplert els objectius marcats al principi d’aquesta campanya?

I tant! Un dels objectius d’aquesta campanya era que es denunciés la impunitat en què actuen els feixistes així com una denúncia de totes les agressions que patim a través del record al nostre company Guillem. Amb els actes que s’han celebrat al llarg dels PPCC estava present aquesta lluita i denúncia alhora que es recordaven els motius pels que va ser assassinat Guillem Agulló que no són més que els nostres ideals, els d’un món just, lliure i sense discriminacions i opressions, que el van matar per ser com nosaltres, independentista, ,antifeixista, maulet, rebel.

La campanya ha tingut el seu punt àlgid a Burjassot el dissabte 13 de març amb diferents actes a la seua localitat natal. Quina acollida han tingut aquests actes?

El cert és que hem tingut una molt bona acollida. La manifestació d’Arran i la resta d’actes van comptar amb 2000 participants i pensem que és un gran èxit, passen els anys i cada vegada en som més. Destaquem el fet que en aquests últims 20 anys, no hi havia hagut una mobilització tan gran a Burjassot. El més semblant va ser la manifestació pels 15 anys de l’assassinat de Guillem Agulló, aquella vegada organitzada per Maulets.

Sobretot ha estat impressionant la quantitat de gent jove que ha participat de tots els actes, la majoria dels quals no havia ni nascut l’any 1993 i açò ens ha encoratjat molt, ens demostra que entre totes estem fent una gran feina perquè Guillem siga present en la memòria col·lectiva dels Països Catalans.

També hem de destacar totes les mostres de suport que hem rebut en aquest acte, amb més de 100 organitzacions, col·lectius, casals… que s’han volgut adherir a l’acte així com la carta que ens van escriure els amics i familiars de Yolanda assassinada 13 anys abans que Guillem i pels mateixos motius, aquesta carta va ser llegida durant l’acte.

Heu format part de la Comissió 20 anys sense Guillem, encarregada d’organitzar els actes a Burjassot i a altres indrets. Qui en forma part d’aquesta?

La comissió està formada per el Centre Social Terra, l’associació cultural el Bassot i nosaltres, així com pels centenars de col·lectius i associacions que s’han adherit i han donat recolzament a tots els actes. Ca Bassot  és una associació cultural de Burjassot que porta des de fa 20 anys organitzant setmanes antifeixistes en record de Guillem i la ja molt tradicional concentració l’11 d’abril a la plaça de l’ajuntament. El Centre Social Terra porta deu anys recordant a Guillem Agulló i han estat impulsors de desenes d’actes i campanyes, durant tots aquestos aquestos anys per recordar a Guillem.  Així que, per justícia, aquests dos també devien estar presents en els actes que es feren en homenatge a Guillem ja que durant aquests 20 anys ells han mantingut ben viu el seu record.

Doneu per acabats els actes al llarg d’aquest any o hi ha algun altre acte previst?

No! ni molt menys. Durant tot aquest any tenim pensats més actes, per exemple les jornades antifeixistes encara no han acabat, el proper 18 d’abril a Montcada es farà una xerrada sobre el cas de Guillem i el feixisme a la comarca de l’Horta a càrrec de Natxo Calatayud i Vicent Marqués. També tenim pensat un acte per finalitzar l’any que ja l’anunciarem més endavant.