Nou mapa del poder municipal als Països Catalans

Avui s’han constituït els ajuntaments de bona part dels Països Catalans. El mapa polític ha canviat, amb una pèrdua molt significativa de poder municipal del Partit Popular, molt acusada al País Valencià i les Illes Balears. El Partit Popular només reté 7 capitals de comarca, amb l’excepció d’Oriola, la majoria d’aquestes estan situades en zones d’interior i poc poblades del País Valencià i la Franja de Ponent.

infografia1

El PSOE en canvi s’ha recuperat especialment en la meitat sud del país, i ha assolit l’alcaldia en un total de 29 capitals de comarques -entre elles Alacant, Elx, Castelló, Eivissa, Terrassa, Tarragona o Lleida- i també altres ciutats molt rellevants com ara Gramenet i l’Hospitalet. També obté de manera compartida l’alcaldia de Palma i la de l’Alcora. Igualment, CiU ha mantingut el poder en 23 capitals de comarca del Principat, entre elles Girona, Reus o Tortosa. Tot i això, molt significativament, els convergents perden Barcelona.

ERC obté 8 capitals de comarca, totes elles al Principat, entre elles l’alcaldia compartida de Sabadell gràcies a un pacte de govern amb Crida per Sabadell, que ha acabat amb l’era Bustos. Per la seua banda, Compromís s’ha convertit en una de les sensacions de les municipals en obtindre 7 capitals de comarca, concentrades bàsicament entre el Xúquer i el Palància. Entre les alcaldies assolides pels valencianistes destaca València, on ha acabat amb el període de 24 anys de govern de Rita Barberà. A més, podria haver ocupat l’alcaldia de la castellanoparlant Xiva, si no fos per la fuga de vots produïda entre els regidors d’esquerres. Pel que fa a Més, obté la batllia de Manacor i compartirà amb el PSOE la de Palma.

EUPV assoleix dues capitals de comarca, Asp i Xelva, a la zona castellanoparlant del País Valencià; igual com fan Els Verds a Villena i Torrevella. Mentre que ICV mantindrà l’alcaldia de Sant Feliu de Llobregat.

Pel que fa a les candidatures alternatives, és ben conegut el triomf d’Ada Colau, que substituirà Trias com a batllesa de Barcelona. Igualment, la candidat de Badalona en Comú ha aconseguit finalment els suports necessaris per desallotjar Garcia Albiol, el conegut alcalde xenòfob del PP. Un relleu no exempt de tensions al carrer, entre els partidaris del canvi i els defensors de les polítiques racistes del popular. Per la seua banda, Tots Som Vinaròs governarà la capital del Baix Maestrat, i Ara Maó desallotja el PP de la capital menorquina. També les CUP conquesten una capital de comarca en alçar-se com a vencedors a la capital del Berguedà. Montse Venturós, redactora de L’ACCENT, serà la nova alcaldessa de Berga.

Partit Polític

Alcaldies de capital de comarca o gran ciutat

PSOE o PSC

Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat, Alacant, Alcoi, Fraga, Sogorb, el Vendrell, Elx, Benavarri, Llíria, Enguera, Cocentaina, Xàtiva, Torrent, Tamarit de Llitera, Mataró, Dénia, la Vila Joiosa, Eivissa, Castelló de la Plana, Borriana, Requena, Morella, Inca, Gandia, Lleida, Tarragona, Ontinyent, Viella, Terrassa, Granollers i Novelda. A banda, Palma (amb el relleu de MÉS el 2017) i l’Alcora (rellevant Compromís des del 2017).

CiU

Valls, Figueres, Vilafranca del Penedès, la Seu d’Urgell, Pont de Suert, Igualada, Manresa, Reus, Tortosa, Puigcerdà, Vilanova i la Geltrú, Olot, les Borges Blanques, Girona, Vic, Tremp, Banyoles, Mollerussa, Móra d’Ebre, Ripoll, Cervera, Gandesa i Tàrrega.

ERC

La Bisbal d’Empordà, Montblanc, Moià, Amposta, Balaguer, Santa Coloma de Farners, Solsona i Sabadell (amb el relleu de la Crida el 2017).

PP

Albocàsser, Cirat, Oriola, Xiva, Vall-de-roures, Ademús i Aiora.

Compromís

Sagunt, València, Puçol, Catarroja, Sueca i Alzira. A banda, l’Alcora (amb relleu del PSOE el 2017).

Candidatures alternatives

Barcelona (BCN en comú), Badalona (Badalona en Comú) i Vinaròs (Tots som Vinaròs).

PSF o DVG

Montlluís, Ceret i Tuïr.

UMP o DVD

Formiguera, Prada i Perpinyà

EUPV

Asp i Xelva.

Els Verds

Villena i Torrevella.

MÉS

Manacor i Palma (precedida pel PSOE fins 2017).

ICV

Sant Feliu de Llobregat.

CUP

Berga

ALTRES

Andorra (Coalició d’Independents per Andorra la Vella), Falset (Independents per Falset), Sort (Fem Municipi), Maó (Ara Maó) i Sant Pau de Fenolleda (DIV).