[bar group="860×106"]

Ofensiva contra la població gitana i romanesa a l’Estat francès

revolta contra el racisme policial i del govern sarkozy Un cop més la gendarmeria francesa ha mort a trets dos joves, en aquest cas un d’ells d’ètnia gitana. Això provocava alhora, importants disturbis. Un cop més, també, el govern francès respon a aquesta situació amb noves mesures repressives. En aquest cas, desmantellar, en un període de tres mesos, la meitat dels campaments de la població gitana del país i expulsar de forma immediata la població gitana d’origen romanès i búlgar “que es vegin involucrats en un delicte”.

Segons el president francès, Nicolas Sarkozy, és “inadmissible la situació de no dret que caracteritza les poblacions de gitanos, vinguts de l’Europa de l’Est. Han estat censats 200 campaments il·legals, que són font de tràfics il·lícits, condicions de vida profundament indignes, explotació de nens per a la mendicitat, prostitució o delinqüència”. Malgrat això, segons la premsa francesa, dels 400.000 gitanos censats a l’Estat francès, el 95% tenen nacionalitat francesa i només una tercera part s´no nòmades. Un fet que fa entreveure, segons la premsa francesa, a l’intent de Sarkozy de desviar l’atenció dels casos del finançament il·legal de partits.

Sigui aquest el motiu immediat o no, s’evidencia la continuïtat en la política xenòfoba del govern francès, que amb aquesta mesura atribueix la delinqüència i la inseguretat a la població gitana, sobretot la nòmada o d’origen búlgar o romanès. De fet, les associacions de romanís no han tardat a qualificar aquestes mesures de “declaració de guerra”.

Disturbis i protestes

Arran del primer d’aquests dos nous assassinats, a la població on vivia el jove, Saint-Aignan, de menys de 5.000 habitants, es van produir nombrosos atacs contra posicions de la Gendarmeria i la crema de cotxes. Segons la versió de la policia, el jove mort, Luigi Duquenet, hauria perpetrat un robatori en un caixer automàtic i, en la fugida s’hauria saltat un control de la Gendarmeria amb intenció d’atropellament. Una versió que la família i la població gitana del municipi no es va creure en cap moment.

Aquell mateix cap de setmana, a Grenoble, un altre jove de 27 anys va morir per trets de la policia. La resposta als suburbis de la ciutat van ser tres nits de disturbis.


[bar group="860×106"]