Pablo Hasel, a l'Audiència Nacional per les lletres de les seves cançons

Pablo Hasel, a l'Audiència Nacional per les lletres de les seves cançons

5 oct 11 lleida

El cantant lleidatà de rap Pablo Hasel va ser detingut el dimarts 4 d’octubre i enviat a l’Audiència ‘Nacional’ espanyola. Segons les informacions de què disposava L’ACCENT al tancament de l’edició, agents de la Policia Nacional espanyola el van detenir a casa seva, li van regirar el domicili, se li van emportar material informàtic i el van enviar a Madrid.

Les darreres notícies són que ha sortit en llibertat després de declarar al tribunal especial espanyol, acusat d’“apologia del terrorisme” pel contingut polític de les seves lletres. El dimecres 5 d’octubre, 200 persones es van manifestar a lleida per reclamar la seva llibertat. Nombrosos cantants i grups musicals catalans han manifestat el seu suport a Hasel, davant del que consideren un greu atac a la llibertat d’opinió i expressió.

Yo fusilaría a Zapatero

Les lletres per les quals l’AN sembla que el vol imputar són les dels seus diversos treballs, en què carrega durament contra el sistema polític i econòmic. Entre d’altres, a les seves cançons inclou frases com “Yo fusilaría a Zapatero en la plaza de Las Ventas”, “merece una bomba Televisión Española” o “vivan los GRAPO”.

Precisament, fa aproximadament un any, en una entrevista que li van fer al bloc Cincuentaytresdías, ja li preguntaven si era conscient que l’Audiència Nacional el podia encausar si les seves lletres aconseguissin certa popularitat. I Pablo Hasel contestava: “En sóc conscient i n’assumeixo les conseqüències. No trobaria sentit a la meva vida sense protestar pel que, fent servir la lògica, és injust. Em sentiria tan buit i absurd que hauria de suïcidar-me. Aleshores, què és un judici al costat d’un suïcidi? Si m’han de portar a judici per desitjar la mort a ZP i als seus sequaços, que portin a judici a 35 milions de ciutadans d’aquest Estat. Aquest tonto del cul no és més que un títella, però sens dubte no aprecio gens la seva vida, s’ho ha guanyat a pols. Això sí, sóc conscient que lliure faré més mal que pres, per això encara no he pres el camí de la lluita armada, que en el cas dels GRAPO, respecto molt”. I al final afegia: “Si em porten a l’Audiència Nazi-onal només m’estaran donant més veu i raó. De totes formes, continuo sent molt underground com perquè això succeeixi”.