[bar group="860×106"]

La PAH, contra la SAREB

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca publica un manual d'ocupació

La Sareb és nostra. Aquest és el nom de la nova campanya de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), presentada el passat dimecres 21 d’octubre davant el Barcelona Meeting Point. L’objectiu d’aquesta és reivindicar la “funció social per a viure en condicions humanes” dels pisos de l’anomenat banc dolent i posar-los al servei de les persones. La Sareb és una creació del govern espanyol per ajudar al sanejament del sector financer espanyol, en especial a aquelles entitats amb excessiva presència en el sector immobiliari i rescatades amb milers de milions d’euros. Cal remarcar que el 45% del capital del banc dolent prové del capital públic, de diners pagats per tots els ciutadans.

Malgrat la campanya és actual, la lluita contra aquesta entitat bancària neix amb la creació de la Sareb, tot just ara fa tres anys. De fet, l’Obra Social de la PAH té 18 blocs ocupats del banc dolent i en tots els casos el primer que ha fet és notificar a l’entitat i demanar una reunió per sol·licitar un lloguer social per normalitzar la situació, sovint per la por de les famílies a ser desallotjades. La resposta no ha arribat mai.

Després de tres anys intentant iniciar negociacions i davant la total opacitat de la Sareb, la PAH ha realitzat una immensa tasca de recerca per fer públic en una sola pàgina web localització d’uns 22.000 pisos de l’entitat arreu de l’Estat espanyol -10.000 dels quals estarien als Països Catalans-, per tal de denunciar el desús que es fa dels habitatges i convidar a les famílies desnonades a recuperar-los.

La PAH posa a disposició de tothom un manual d’okupació de la seva Obra Social i diferents documents importants per les famílies que desitgin fer-ho, tot recordant que cada dia es produeixen 150 desnonaments, per intentar així trencar l’estigma que té l’ocupació de llars en la nostra societat, fins i tot quan en aquestes no hi viu ningú i han estat pagades amb diners públic.

Pressions per tancar la web

La Sareb ha reaccionat a la creació de la pàgina enviant un requeriment notarial a la PAH perquè l’elimini, deixant de marge 24 hores abans d’emprendre “totes les accions legals” que siguin pertinents. L’entitat al·lega que s’utilitza la seva marca registrada, imita l’aparença de la seva web oficial i s’indueix a l’okupació, per la qual cosa la PAH ha decidit “mantenir la batalla”, però modificat l’aparença de la plana, tot i deixar el missatge intacte.

La PAH, per la seva banda, ha deixat 48h de marge per reunir-se amb la Sareb o penjarà 1.000 pisos buits més.


[bar group="860×106"]