Palestina serà membre del Tribunal Penal Internacional a partir de l'1 d'abril

Palestina serà membre del Tribunal Penal Internacional a partir de l'1 d'abril

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha informat que “l’estat de Palestina” serà membre del Tribunal Penal Internacional a partir de l’1 d’abril, en un anunci fet pel secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, en un comunicat. A principis de desembre de 2014, Palestina ja va ser acceptada com a “estat observador”, un rol que ara deixarà enrere per convertir-se en membre de ple dret.

Arran de l’acceptació, a partir de l’1 d’abril Palestina podrà acollir-se a les convencions i tractats internacionals que comprèn el TPI, amb la qual cosa podrà presentar denúncies a la cort contra l’estat d’Israel per crims de guerra. Entre altres coses, Palestina ja va avisar que si es convertia en membre de ple dret, demanaria al tribunal amb seu a La Haia una investigació sobre els crims comesos per Israel en els assentaments jueus en el seu territori.

Els atacs del passat estiu a Gaza van ser el detonant perquè Mahmud Abbas, president de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, sol·licités finalment l’ingrés al TPI aquest mes de desembre, amb la signatura del Tractat de Roma, el document fundacional del tribunal. A l’estiu, Hamàs va firmar un document avalant la incorporació palestina a la jurisdicció del tribunal, encara que el fet d’esdevenir-ne un membre de ple dret també pot obrir la porta al fet que l’organització sigui jutjada per crims de guerra.

Pas endavant pel reconeixement de l’estat palestí

Totes les faccions palestines veuen l’entrada al TPI com l’única via per avançar en la creació d’un estat palestí i en la retirada d’Israel dels territoris ocupats. La reacció d’Israel a la notícia dóna la raó a les faccions palestines, i és que el primer ministre Benjamin Netanyahu ha amenaçat Palestina amb futures represàlies, a més de considerar que l’Autoritat Palestina té més a perdre que Israel a causa de la presència de Hamàs al seu govern. Netanyahu ha rebut el suport dels Estats Units, mitjançant les declaracions del portaveu del Departament d’Estat, Jeff Rathke, qui considera que “accions com aquesta no són la resposta”.