Parets violetes als Països Catalans

L’any 1908, 40.000 treballadores del tèxtil dels Estats Units anaren a la vaga. Reclamaven una jornada de 10 hores, el mateix salari que els homes, l’abolició del treball infantil i millora de les males condicions higièniques del treball. A Nova York, el propietari de la fàbrica “Cotton textil” barrà les portes de l’edifici on eren tancades les treballadores i provocà un incendi que matà 129 dones. És un dels fets que se solen citar com a origen del 8 de març, i s’explica que un fum del color violeta dels vestits que feien tenyí el cel.

Tant si aquest és o un altre l’origen del color de l’ensenya feminista, el violeta ha esdevingut un símbol d’aquesta lluita, que els darrers anys ha pres força per començar a ocupar l’espai i la prioritat que massa sovint li han estat negats.

Als Països Catalans, el violeta ha tenyit les parets de moltes localitats al voltant d’aquest darrer 8 de març. Aquesta és una molt petita mostra dels murals que s’han realitzat aquests dies, o que ja fa més temps que acoloreixen les parets: