La Diada de la Catalunya del Nord a Perpinyà reclama esborrar la frontera del Tractat dels Pirineus.

Els actes de la Diada de la Catalunya del Nord, que commemora la signatura del tractat dels Pirineus, han tingut lloc aquest any el dissabte 8 de novembre. Van servir per recordar que el poble català i la seva reclamació de llibertat no s’acaba amb la frontera hispanofrancesa.

Al matí, es feia a la plaça dels Peluts l’acte organitzat per la nova CUP de Perpinyà, la primera constituïda al Rosselló. En l’acte hi intervingueren Gautier Sabrià, en representació de la CUP perpinyanesa, Xabi Larralde, del partit basc Sortu; Gabriel Llesta, en nom del col·lectiu de sense papers de suport als treballadors immigrants, que va remarcar la necessitat de la solidaritat i l’internacionalisme, i el diputat de la CUP-AE al Parlament de Barcelona David Fernàndez, que reivindicà el dret a decidir-ho tot.

A la tarda començava, més tard de les quatre, la manifestació a la plaça de Catalunya, que aplegà centenars de persones amb pancartes que recordaven que “la Catalunya Nord també és Catalunya”, i referències als Països Catalans així com al procés participatiu del 9N al sud de l’Albera. Així, davant la prefectura de Perpinyà es van col·locar urnes i es va reivindicar el dret a votar. La manifestació servia també de cloenda al Correllengua 2014, i la reivindicació de la llengua hi fou també present amb lemes que recordaven que “França nega el poble català i prohibeix la llengua catalana”.

La marxa acabà al Castellet on intervingué Miquel Arnaudies, representant de la Federació d’Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes de la Catalunya del Nord, organitzadora de l’acte, que insistí en l’objectiu de la  “reclamar que s’esborri la frontera establerta pel tractat del 1659 entre les monarquies espanyola i francesa”. Finalment es desplegà una gran estelada.

Ja fosc, es féu una encesa d’espelmes i una marxa de torxes que acabà a la Casal Musical, on un concert de Dr. Calypso i Terrific Turkeys clogué la jornada amb una nota festiva.