[bar group="860×106"]

Protesta a Patraix per la reobertura de la subestació elèctrica

Veïns Patraix // Foto: Plataforma Subestació Patraix ForaCentenars de veïns del barri valencià de Patraix es van concentrar ahir a la vesprada davant la polèmica subestació elèctrica. El motiu: la reobertura immediata de la subestació sense data de tancament fixada.

La nova protesta convocada per la Plataforma Subestació Patraix Fora es deu a la desconeixença del veïnat respecte a la reobertura de la subestació. Tot indica que la subestació de Patraix tornarà a estar oberta un temps, després de l’avaria a la subestació de Nou Moles, on s’han espatllat dos transformadors. El veïnat organitzat de Patraix assegura en un comunicat a la seua pàgina web que se senten enganyats “per les promeses que els nostres representants polítics van fer fa uns mesos per al trasllat d’aquesta instal·lació elèctrica”. La principal por del veïnat rau en el desconeixement del temps que la instal·lació elèctrica estarà oberta de manera “extraordinària”.
 

La història d’aquesta subestació està farcida de desgràcies. Va començar a funcionar el juny de 2003 quan l’empresa Iberdrola demanà a la Direcció General d’Energia de València l’autorització per construir aquesta planta en un dels solars de què disposa la companyia. La concessió de l’autorització va iniciar un camí de queixes respecte a l’impacte ambiental i els inconvenients per a la salut pública. Antonio Berlanga, portaveu de la Comissió pel Trasllat de la Subestació de Patraix, afirmava a L’ACCENT el gener de 2006 que “l’activitat elèctrica provoca uns camps electromagnètics que són majors quan major és la intensitat del fluït elèctric”.
 

En les mateixes declaracions, Berlanga ja advertia dels riscos de la planta: “Hi ha un perill real d’incendi. I això no és insignificant perquè la subestació emmagatzema productes altament tòxics”. No li faltava raó. El passat 15 de maig de 2008 l’Ajuntament de València va tancar la subestació després d’una forta explosió que va provocar la ira dels veïns del barri i de la ciutat de València. Ara, la reobertura torna a portar els fantasmes a Patraix.


[bar group="860×106"]