[bar group="860×106"]

Què està passant el poble kurd de Xerabê Bava?

Xerabê Bava és una petita localitat del sud del Kurdistan sota ocupació turca. Els turcs van canviar el seu topònim a Koruköy. És una antiga població on van habitar medes, perses i romans. Forma part de Mardin, al districte de Nisêbîn que els turcs anomenen Nusaybin.Actualment la formen unes 170 cases però en època romana en va arribar a tenir 12.000. Avui la seva població amb prou feines suma unes 170 persones. Això no és casualitat. Molts autòctons han emigrat per la repressió turca. Després del cop d’estat de 1980 el poble va ser objecte de batudes i el 1991 Ankara va tallar l’aigua a la localitat per forçar als seus habitants a abandonar-la. Eren els temps de la “política de terra cremada” i durant els anys següents van ser diversos els detinguts i desapareguts. Alguns van ser trobats anys més tard, els seus cadàvers mostraven restes de tortura. Va ser l’èxode.

L’11 febrer 2017 l’exèrcit turc va tornar a Xerabê Bava. Ho va fer com sol actuar l’exèrcit turc sobre la seva pròpia població. Un exèrcit que no només no és defensiu sinó que és brutalment agressiu contra la seva pròpia ciutadania. Això qüestiona si el monopoli de la violència està fet per assegurar un equilibri entre l’estat i el seu poble o per a sotmetre el segon al primer.

Korukay 2

L’agent turc està fent la salutació feixista turca

No se sap amb certesa que succeeix a Xerabê Bava. El poble està envoltat. Ningú pot sortir. S’ha cremat part de la localitat, s’han executat tres persones amb total seguretat. Dos més es troben desaparegudes. Els mateixos militars turcs han publicat fotografies al costat dels cadàvers dels civils. En un dels casos, un militar fa la salutació feixista dels llops grisos. Fins a 39 kurds han estat detinguts o, millor dit, caçats a la ratera en què Turquia ha convertit el poble. No entren aliments ni aigua i els animals han mort. Una delegació de diputades del Partit Democràtic del Poble (HDP) ha intentant entrar a la població com obervadores. Els agents armats turcs els hi han impedit.

Sense saber-se els detalls, com va passar en Cizre on van cremar vius a desenes de kurds l’any passat, a Xerabê Bava s’està cometent una atrocitat.Un pas més en el genocidi de Turquia contra la nació kurda.


[bar group="860×106"]