Racisme i feixisme als ajuntaments

Racisme i feixisme als ajuntaments

quimsoler

Un dels elements que caldrà tenir en compte a l’hora de fer l’anàlisi postelectoral serà el resultat de les candidatures de l’ultradreta racista disfressada de populisme que representa la PxC. És més que probable que globalment tingui una pujada important de vots i regidors, fruit del creixement del nombre de candidatures (un centenar arreu del Principat); però serà especialment interessant l’anàlisi de les variacions respecte de fa 4 anys als llocs on ha estat present la darrera legislatura i més concretament a la ciutat de Vic, on el 2007 va situar-se com a segona força de la ciutat amb un 185 % dels vots.
Si la PxC es manté o creix a Vic i treu uns bons resultats a Badalona i Barcelona, significarà que les picades d’ullet al racisme sociològic de Vila d’Abadal (cas empadronament) i la radicalització del discurs antiimmigració de Fernández Díaz i García Albiol no han estat suficients per aturar-lo i l’ultradreta encara té molt de camp per córrer a casa nostra.

Ara bé, si el PP de Badalona i Barcelona i la CiU de Vic se’n surten amb aquests discursos, en sortiran damnificats la PxC i en Josep Anglada (no oblidem que el partit és un projecte personal del seu líder, que hi actua com a cabdill suprem), però la ultradreta com a moviment polític haurà aconseguit que alguns dels seus plantejaments s’introdueixin de ple als programes de la dreta clàssica. En definitiva, després de les eleccions, d’una manera o altra, el racisme continuarà present als nostres ajuntaments.

És per això que a partir de demà caldrà continuar lluitant contra el racisme i el feixisme, tant si aquests són representats per noves o velles forces de l’ultradreta com si els seus postulats s’introdueixen en els programes polítics de la dreta (aparentment) més civilitzada.

*Quim Soler ha estat regidor de la CUP a Vic entre 2007 i 2011