Recollida de signatures contra les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs

La central de Vandellòs al punt de miraDiferents col•lectius de les Terres de l’Ebre han impulsat una campanya per la no renovació de les llicències de les centrals nuclears d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II. Amb la recollida de signatures, es busca l’adhesió a la campanya del màxim nombre d’entitats i persones contràries a la renovació de les llicències. Hem parlat amb un dels impulsors de la campanya.

Les llicències de les centrals nuclears del Principat de Catalunya vencen el 2010 i el 2011. Segons recorden des de la campanya, el president de l’Estat espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre a presentar un pla de tancament de les nuclears en un termini raonable. Per aquest motiu, la recollida de signatures pretén exigir el compliment d’aquesta promesa. Els col•lectius ja adherits són la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), Jóvens de les Terres de l’Ebre, Maulets de les Terres de l’Ebre i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Vellesa i sinistralitat
El portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i professor de Geografia a la Universitat Rovira i Virgili, Sergi Saladié, ha destacat per a L’ACCENT que l’objectiu de la campanya és demanar el tancament de les centrals. Per a Saladié, el problema rau en la vellesa de les instal•lacions i la deficient salut que pateixen. El professor ha informat que la mitjana mundial del tancament de les centrals nuclears se situa al voltant dels 22 anys i mig. En el cas d’Ascó, les dues centrals ja superen aquesta xifra (25 i 23 anys).

Saladié tampoc ha eludit els índexs de sinistralitat que es donen a aquestes instal•lacions del Principat. Ha destacat que, als darrers dos anys, més del 60% dels incidents de totes les nuclears de l’Estat s’han donat a Ascó i Vandellòs, quan aquestes centrals només representen el 40% de la potència total. El 75% dels quatre incidents més greus de tot l’Estat han succeït al Principat. Per tot això, la campanya pretén conscienciar dels perills d’aquestes instal•lacions i arribar per tots els mitjans al màxim nombre de signatures.