[bar group="860×106"]

Repressió i polèmica a les concentracions antitaurines de Palma

Ja fa tres anys que Maulets, coincidint amb les corregudes de bous que es fan durant el mes d’agost a Ciutat, convoca concentracions per mostrar el seu rebuig a aquesta mal anomenada festa.

Aquest any però la repressió i la polèmica han marcat les mobilitzacions.

Després que la Policia Nacional espanyola carregués durament contra la primera concentració, arribant fins i tot a agredir a una nina de deu anys, el Partido Antitaurino contra el Maltrato Animal (PACMA(, Baldea (Platafaforma Balear para la defensa de los Animales) i Esquerra Unida (EU), que per primer any s’havien afegit a la concentració, van pactar amb la policia manifestar-se separadament de Maulets.

Aquest era el tercer any consecutiu que Maulets, en el marc la campanya “Palma, ciutat antitaurina” convocava concentracions de rebuig a les “corridas” que se celebren a Ciutat. Aquest any, i sense previ avís als organitzadors s’hi van afegir Baldea, el PACMA i EU. Rera el lema “la sang no és cap espectacle” unes 100 persones es van concentrar davant la plaça de toros enmig d’un exagerat dispositiu policial, que durant tota la concentració es dedicà a intimidar i amenaçar als concentrats i fins i tot als periodistes presents a l’acte. La tensió va esclatar quan un grup de “taurins” es va infiltrar a la concentració insultant als presents sense que la policia fes res per impedir-ho. En aquest punt i aprofitant la confusió, la policia espanyola carregà indiscriminadament contra els concentrats, fent diversos ferits, entre ells una nina de deu anys i perseguint els manifestants durant prop de mitja hora.

Pacte amb la policia
La segona concentració, una setmana després, s’esperava tensa. La sorpresa però fou que al arribar a la concentració, la policia dividia els manifestants. Si anaven a la concentració de Maulets, se’ls identificava i enviava a un punt allunyat de la plaça, enreixat i amb un fort dispositiu policial, on se’ls tornava a identificar. En canvi, si s’anava a la concentració de les altres organitzacions se’ls deixava acostar tranquil·lament a la plaça i concentrar-se lliurement.
Això fou fruit d’un pacte entre les organitzacions (Baldea, PACMA i EU) i la policia, que no es volgueren manifestar amb Maulets ja que segons digué la portaveu d’una de les organitzacions “rebutgem la presència d’estelades i no volem convertir la concentració en un acte polític” -sobre el fet de que dos dels convocants d’aquesta concentració fossin partits polítics la mateixa portaveu no digué res-. Aquesta concentració, al igual que la tercera una setmana després, va transcórrer enmig de molta tensió però sense incidents destacats.

Maulets en declaracions a L’ACCENT ha denunciat l’intent d’excloure de la protesta a qui des de fa tres anys la convocava en solitari a més de les intimidacions que sofriren els que hi assistiren. De cara a pròximes edicions han declarat que volen impulsar una plataforma més ample que inclogui altres organitzacions pròximes. Cal recordar també que el poble de Costitx, aquest mateix mes d’agost ha estat declarat municipi antitaurí gràcies a la moció presentada per una regidora de Gent Activa, plataforma pròxima a l’esquerra independentista de Mallorca, i que també ha iniciat una campanya en contra de les corregudes de bous als municipis mallorquins.


[bar group="860×106"]