Retallada a la llengua en Canal 9

trau la llenguaLa dramàtica situació econòmica de canal 9, fruit de la crisi i, sobretot, de la roïnissíma gestió a la que ha estat sotmesa pels seus diferents responsables al llarg dels darrers anys, contínua cobrant-se les seues víctimes; si un un primer moment es va anunciar un Expedient de Regulació d’Ocupació que de dur-se a la pràctica afectarà bona part del personal, ara s’ha fet públic que la televisió pública valenciana no renovarà el programa Trau la llengua, tot i els seus bons resultats d’audiència.

L’espai, dedicat a la promoció del valencià, estava realitzat per la productora madrilenya Vértice 360, la qual encara no ha cobrat res del que l’ens públic li deu per la primera temporada que ara acaba. De fet, són moltes les productores que han realitzat projectes per a la televisió pública valenciana que estan patint pels endarreriments de Canal 9 a l’hora de pagar.

El que més sobta, però, és que dilluns 16 en l’informatiu de la cadena es va donar la notícia que l’últim episodi de Trau la llengua, emés el dia anterior, havia estat líder d’audiència de la seua franja horària amb un 14% d’espectadors. La bona resposta del públic no ha sigut suficient perquè la televisió pública valenciana mantinga en antena l’únic programa dedicat a la divulgació del valencià. En canvi, un programa molt car de produir com Nou debat, dirigit per la dretana periodista madrilenya Isabel Durán, amb la participació de molts col·laboradors vinguts de la capital de l’estat, íntegrament en castellà i amb una audiència mínima no perilla.

De moment, ja s’ha creat un grup al Facebook que demana que no es tanque el Trau la llengua. Precisament, a la mateixa xarxa social, el programa anunciava dijous 19 que “s’estan estudiant a fons totes les alternatives viables”, però l’actual situació econòmica no convida a l’optimisme. I tot això succeeix en la televisió que havia de promoure la llengua pròpia del País Valencià.