S'acosta la Diada de la Catalunya del Nord

S'acosta la Diada de la Catalunya del Nord

***5 novembre 2012

Catalunya Nord reclama poder veure TV3. Ja s’han fet públics els actes de commemoració del 7 de novembre a la * d’enguany.**

Aquest passat mes, la Federació d’entitats per defensa de la llengua i la cultura catalanes, de Catalunya Nord, va engegar una nova campanya en favor de la recepció de TV3 a les comarques nord-catalanes. Si al País Valencià fou el tancament de repetidors, i a les Illes fou la recepció del canal internacional, a Catalunya Nord el problema de recepció de TV3 és una qüestió tècnica i, òbviament, de voluntat política.

Amb el tancament del senyal analògic, Catalunya Nord es quedava sense TV3. Arran d’una campanya adreçada als responsables de TVC, des de maig de 2010 algunes zones reben la senyal de TDT de TVC. Això fou possible amb un simple retoc de posició dels repetidors de les Alberes, però la qualitat de la senyal és millorable i no es rep a diverses zones, entre les quals alguns barris de Perpinyà. La solució tècnica a aquesta qüestió és senzilla i respon a la simple voluntat política: es tracta d’augmentar la potència dels repetidors de l’Albera -els mateixos que donen servei a la part nord de l’Empordà- de 20W a 100W.

D’altra banda, la Federació també reclama als governs espanyol i francès el manteniment del canal per on fins ara emetia el C33 per tal de fer-hi passar més oferta de televisió en català (IB3, Esports 3 i TV3HD). La Federació pretén forçar la inclusió d’aquesta demanda en l’acord que ambdós governs han anunciat que signaran d’intercanvi de canals televisius.

S’acosta el 7 de novembre

Paral·lelament a la campanya, aquesta setmana s’han donat a conèixer els actes reivindicatius de la Diada de Catalunya Nord, que enguany celebrarà els actes centrals el dissabte 5 de novembre. Com ja fa més d’una dècada, una manifestació recorrerà el centre de Perpinyà i al vespre es celebrarà un concert de música en català com a cloenda festiva del Correllengua. Enguany, però, la Diada viurà una prèvia amb la presentació a Perpinyà, Prada de Conflent i Baó del llibre de Joan Lluís-Lluís “A Cremallengua”. I com a cloenda, el dilluns 7 de novembre, aniversari del Tractat dels Pirineus, el Casal de Perpinyà acollirà el sopar de lliurament dels premis Josep de la Trinxeria i Francesc de Segarra, un acte que es vol instituir anualment de reconeixement i denúncia de les persones que més significades en la defensa, i també en l’atac, contra la cultura catalana.