S’admet a tràmit la declaració de bé cultural d’interès nacional del Roser de Lleida

Acció de l'Assemblea de Joves de Lleida el 2007 per salvar el Roser. Foto: AJLL

Després d’anys de lluita de la Plataforma ciutadana ‘Salvem el Roser’ de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat ha admès a tramit el procés per declarar l’edifici del Roser bé cultural interès nacional.

Segons ha informat l’Associació Cultural Ocell Negre de Lleida, Cultura els ha fet arribar un document en què s’explica que tant els informes tècnics com l’estudi històric i cultural fets pels serveis territorials són favorables i iniciaran el procés de tramitació per declarar el Roser bé cultural “en funció de les disponibilitats pressupostàries”.

L’Associació Cultural havia presentat el mes de març de 2006 una petició als Serveis Territorials de Cultura de Lleida per tal que es declarés bé d’interès nacional.

L’antic convent del Roser, construït a mitjans del segle XVII, està situat al bell mig del centre històric de la ciutat. L’edifici ha estat un important centre docent i cultural durant més de tres segles, on ha collit entre d’altres l’Escola Municipal de Belles arts o l’Escola Normal de Lleida. A més, també és un símbol de la resistència del poble català davant les tropes borbòniques de Felip V, que el 1707 van entrar a la ciutat i van cremar el convent i assassinar molts lleidatans.

Va ser l’Ajuntament de Lleida, format pel PSC, ERC i ICV, que va fer efectiva la possibilitat de conversió de l’edifici del Roser en un Parador Nacional mitjançant la renúncia a tots els drets que ostentava sobre l’equipament, lliurant-lo d’aquesta manera a l’administració de l’Estat per a què sigui explotat com a hotel. A principis de desembre de 2008 Paradores Nacionales S.A. sol·licitava la llicència d’obres.

Davant d’això, la Plataforma ciutadana Salvem el Roser va iniciar un seguit de mobilitzacions per tal de defensar-ne la conservació. Mentrestant la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i l’Associació Cultural Ocell Negre van presentar un recurs contra l’acord de l’ajuntament de la ciutat, pel qual renunciava a tots els drets municipals de l’antic convent i que va ser rebutjat pel Jutjat Contenciós de Lleida el passat 10 de febrer.

Ara, l’Associació Cultural reclama a ERC, partit que s’encarrega de Cultura, que agilitzi els tràmits, ja que aquesta és ‘l’última oportunitat per salvar el Roser’. Les obres de transformació del Roser en Parador havien de començar aquest primer trimestre del 2009, però les diverses al·legacions presentades han aconseguit aturar-les.