Milers de persones en una àmplia mobilització ecologista i anticapitalista a Barcelona per la Salut, la Terra i el Futur

Milers de persones en una àmplia mobilització ecologista i anticapitalista a Barcelona per la Salut, la Terra i el Futur

Aquest dissabte 8 de juny de 2024, milers de persones van prendre part en la manifestació convocada a Barcelona amb el lema “Salut, terra i futur”, amb l’objectiu de denunciar que “La crisi ecosocial actual evidencia que la vida sota el sistema capitalista és insostenible” i defensar un programa polític contra la desesperança, en què destaquen apostes com acabar amb el monocultiu turístic i les desigualtats territorials, la defensa del decreixement i la planificació de l’economia, la nacionalització dels sectors estratègics i la defensa d’uns serveis públics de qualitat.

Prop de 150 col·lectius i organitzacions s’afegiren a la convocatòria, encapçalada per l’organització juvenil Arran i moviments ecologistes com End Fossil Barcelona, Fridays For Future Barcelona, Futur Vegetal i Joventut x Clima – Fridays For Future Mallorca, amb el suport de col·lectius i sindicats locals d’habitatge, el Sindicat de llogaters, moviments que denuncien la massificació turística i gentrificació com la campanya contra la Copa Amèrica, plataformes en defensa del territori com les plataformes contra el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport o els JJOO o la Plataforma en Defensa de l’Ebre; sindicats d’estudiants com el SEPC, de treballadors com la COS, la CGT, la Intersindical-CSC; o organitzacions pageses, com les Ramaderes de Catalunya, així com organitzacions de l’esquerra independentista com Endavant, la CUP, i nombrosos casals i ateneus del país. També s’hi adheriren entitats juvenils com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Escoltes Catalans, el Consell de la Joventut de Barcelona i Esplais Catalans, o moviments de solidaritat i internacionalistes com el de solidaritat amb Palestina, entre altres.

En les setmanes anteriors, actes previs en diverses localitats havien posat en comú les diferents reivindicacions i lluites pel territori, contra la massificació turística i la precarietat.

La manifestació, en la qual es reuniren columnes sorgides en diferents barris, començà a l’arc de Triomf i continuà per Ronda de Sant Pere fins a Plaça Catalunya, baixant després per les Rambles i acabant a Colom, on es féu l’acte final. Al llarg del recorregut hi hagué llançament de pintura i accions en alguns llocs, com al Hard Rock Cafe o els establiments de grans multinacionals.

Els manifestants, molts joves però també persones de diverses edats, incloses famílies i padrins, cridaren consignes en defensa del territori, contra el capitalisme, contra la precarietat i la gentrificació. Segons l’organització, 5.000 persones van participar en la mobilització.

En els parlaments de l’acte final, membres d’Arran i del moviment ecologista insistiren en el fet que el capitalisme és insostenible, i remarcaren que els joves especialment són conscients que només amb organització i mobilització podran defensar el seu futur i canviar el rumb de la societat.

Pels convocants: “l’alliberament i el benestar comú només serà possible amb el socialisme, on els mitjans siguin col·lectius i les decisions del seu ús es facin en base a les necessitats de la comunitat i les limitacions de la naturalesa“.

Galeria:

Vídeos:

1 @LluisPerarnau

2 @Endavant_OSAN

3 @324cat