Sankt Paulí

Si el futbol és ple de tòpics, hi ha un equip nascut per trencar-los tots: els rebels del Sankt Paulí, al barri roig d’Hamburg, són un referent mundial.

Nascuts a un barri obrer, històricament contestatari, cada diumenge omplen l’estadi precaris i precàries, estibadors, prostitutes, punks i okupes. L’himne de l’equip és la cançó Hells Bells, d’AC/DC, i la bandera és la calavera Jolly Roger, que representa l’oposició a l’stablishment del capitalisme. Explícitament, en els seus estatuts, el Sankt Paulí s’ha declarat com un club antifeixista, antiracista i antihomofòbic.

És l’equip amb la més gran comunitat de fans femenines del món i el 2006, coincidint amb la celebració del Mundial a Alemanya, van organitzar la FIFI Wild Cup, més o menys, la Copa Salvatge de la Federació Internacional de Futbol Independent, un torneig de seleccions nacionals no reconegudes per la FIFA com la de Groenlàndia, la del Tibet o la de Zanzíbar, i en la que van participar com a República de Sankt Paulí.

Aquest club poliesportiu (a més de futbol, te equips de rugbi, beisbol, escacs, ciclisme, futbolí, handbol…) va néixer al 1899, tot i que no va disputar el seu primer partit oficial fins al 1907. Malgrat això, la data oficial en la que es va fundar oficialment és el 15 de maig de 1910, o sigui que aquest any se celebra el centenari del Sankt Paulí i dels seus inalienables valors dels pirates de l’Elba: respecte, solidaritat i antiracisme.

La llar del club més transgressor d’Europa és el Millerntor-Stadion. El Sankt Paulí va reubicar les seves instal·lacions al moll de la ciutat, a l’epicentre de la vida nocturna de la ciutat, i els ideals comunistes, llibertaris i de protesta que marquen la filosofia del club i l’atmosfera de les seves grades, van sorgir de manera espontània durant la dècada dels vuitanta. Durant aquells anys era habitual veure com creixien barricades a les cantonades dels carrers d’un barri en el que s’havia fet fort el moviment okupa. La Haffenstrasse, i tot el moviment autònom que es va aglutinar al seu voltant, va ser un dels referents per tots i totes les que vam començar a expropiar cases i edificis buits a la Barcelona especuladora i preolímpica. I el Sankt Paulí un motiu d’orgull per tots i totes les que caminem al marge del sistema establert fins a la victòria sempre!

Ah! Me n’oblidava. Per si fos poc, l’únic club que es declara antifeixista als seus estatuts, jugarà l’any que ve a la primera divisió alemanya, la Bundesliga. Que la força ens acompanyi!