Se celebren a Barcelona les jornades “Construïm l'alternativa dels i les treballadores”

19març

Prop d’un centenar de persones van assistir el passat dissabte 19 de maig a les jornades organitzades per Endavant i la COS al Casal Jaume Compte del barri barceloní de Sants. Entre matí i tarda es desenvoluparen un total de quatre sessions.

En la primera, Jordi Aldeguer (COS), Saturnino Mercader (CGT) i Leire Nalda (LAB) van debatre sobre els reptes actuals del sindicalisme. Aldeguer va explicar el procés d’expansió de la COS, mentre que Mercader va parlar de l’experiència assembleària viscuda en les lluites de TMB. Nalda, per la seva part, va fer un anàlisi de les tres vagues generals que recentment ha viscut el País Basc.

La segona sessió comptà amb la participació de Pepe Adelantado, professor de sociologia de la UAB, Carles Hernández, de la **Trobada Alternativa de Nou Barris i **Roser Pérez, especialista en polítiques de salut i desigualtats de classe. En aquesta xerrada es confrontarendiferents visions de la lluita pels drets socials.

La tercera xerrada versava sobre el paper del municipalisme en la construcció d’alternatives, i comptà amb les intervencions de Jordi Bonet, investigador Social, **Quim Arrufat, regidor de la CUP de Vilanova i la Geltrú, i Eduard Giménez, regidor **del COP de Ripollet. Aquests van desenvolupar tres debats paral·lels però alhora complementaris des de tres models d’experiències d’intervenció a nivell municipal: des de la mobilització veïnal, des del desplegament municipalista d’un espai polític d’esquerres i independentista i des d’una experiència municipalista singular vinculada al sindicalisme.

En la darrera xerrada, Jordi Martí (CGT) i Joan-Sebastià Colomer (Endavant) van debatre sobre el procés d’emancipació nacional com a element de construcció anticapitalista, tant a partir de l’experiència de confluència de diversos sectors anticapitalistes com a partir de l’anàlisi marxista amb què l’esquerra independentista defineix l’estat espanyol i el procés d’independència dels Països Catalans.

Segons l’organització, aquestes experiències serveixen per enriquir el debat i enfortir els llaços de treball comuns amb diversos sectors socials en el camí de construcció de la unitat popular.