Secundària es mobilitza per l’ensenyament públic al País Valencià

Mobilització de la secundària a Carcaixent avui dijous 26 de febrerAvui dijous 26 de febrer el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha cridat a la vaga a tots els centres de secundària del País Valencià per denunciar la degradació de l’ensenyament públic valencià. L’ACCENT hem entrevistat ell responsable nacional de secundària del sindicat, Lluís Pasqual.

Hi ha manifestacions previstes a Guardamar del Segura, Teulada, Carcaixent, Gandia, Castelló i València. Totes elles porten per lema “Contra la contra. Construïm l’ensenyament popular!”

>> Llegiu la crònica de la mobilització a Carcaixent

 

“Política de circ”
Molts i molt greus són els problemes que s’han accentuat els darrers anys a l’àmbit educatiu valencià. A secundària, el SEPC considera que ja s’ha fet un gra massa. Lluís Pasqual creu que hi ha “un abús en les polítiques de degradació de l’ensenyament públic” i per això demana “la dimissió de Font de Mora i el seu equip” com a responsables d’Educació al govern valencià.

Pasqual ha criticat l’actitud del conseller Font de Mora en “fer cas omís de les reclamacions de l’educació pública en les darreres reunions” i ha acusat el govern d’afavorir els centres privats i concertats. Entre els problemes més crítics que afecten secundària, Pasqual ha destacat “la massificació d’aules, la degradació d’instal·lacions i l’existència de barracons, un percentatge important dels quals són definitius”. Malgrat aquesta situació, el jove ha afirmat que la comunitat educativa està eixint molt al carrer amb un fort esperit de lluita, on el SEPC no en queda exclòs.

Sobre l’anunci emès ahir pel conseller Font de Mora en relació a la inclusió de l’ensenyament del xinès mandarí com una assignatura optativa a secundària i batxillerat, Pasqual s’ha mostrat convençut que es tracta d’una política “per desviar l’atenció als problemes reals i seriosos”. El jove ho ha titllat com a “política de circ”.

 

>> Crònica de la mobilització a Carcaixent
La vaga ha tingut una bona resposta a Carcaixent. A la plaça major s’han concentrat un centenar d’estudiants de l’IES Arabista Ribera, els quals han sorprès fins i tot al professorat que no recordaven una concentració sectorial dels estudiants tan gran i organitzada. Primerament han tingut una dificultat, ja què, casualitats de la vida, quan han arribat a la plaça major aquesta estava cercada per balles, doncs havia començat l’obra de remodelació de la plaça. No obstant les estudiants s’han colat dins d’aquesta i han fet la concentració, on cridaven per l’ensenyament públic i popular, i contra la privatització, a més a més d’algun càntic contra del president de la Generalitat, Francesc Camps, i de l’alcaldessa de Carcaixent, Lola Botella. A continuació han anat a les portes de l’institut on han fet una sentada mentre feien música i cridaven “No ens mires, vine amb nosaltres” als estudiants que no havien fet vaga. El fet és que alguns estudiants s’han unit a la vaga. Finalment han entrat dins de les instal·lacions de l’institut on han fet un poc de guirigall i han penjat la pancarta que portaven.