[bar group="860×106"]

Sis noves detencions a Sabadell per la vaga del 29M

Ja són en llibertat els sis detinguts avui a Sabadell, acusats de participar a la vaga general del 29M. Cinc dels detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs, mentre que el sisè ha estat alliberat al migdia perquè, segons han admès els propis Mossos, l’havien confós amb una altra persona.

Aquest matí els Mossos d’Esquadra han practicat sis noves detencions a Sabadell relacionades amb la vaga del passat 29 de març. Amb aquestes detencions, ja són 113 les persones detingudes als Països Catalans en relació amb la vaga.

Tres dels detinguts ho ha estat a primera hora del matí quan sortien de casa. Diversos testimonis han informat de la presència massiva de policia de paisà al centre de Sabadell, on s’han produit les detencions. Els altres tres detinguts s’han lliurat voluntàriament a la comissaria, un cop la policia ha informat l’advocada que també procediria a detenir-los en breu. El cas ha pres especial rellevança perquè un dels detinguts, Pau Llonch, té un marcat perfil públic per la seva faceta de cantant del grup Atversaris.

Just un minut després que el sisè detingut es lliurés a comissaria, un dels primers detinguts sortia en llibertat. Segons el seu relat, la policia l’hauria confós amb un altre manifestant que no ha estat identificat. El seu testimoni ha permès corroborar el que ja és un secret a veus: l’existència de fitxers il·legals on hi ha registrats militants polítics sense antecendents penals.

Durant part del dia no s’ha pogut confirmar si les acusacions es fonamentaven en la participació al piquet del matí, que va garantir el dret de vaga dels treballadors de la zona hermètica i d’un Caprabo de la ciutat, o bé als incidents que es van produir a la massiva marxa del migdia, quan un grup de botiguers del Mercat Central van intentar rebentar la marxa insultant els manifestants al seu pas per davant del Mercat. Finalment, s’ha sabut que els delictes imputats eren pels fets del Mercat Central.

A les quatre de la tarda, la coordinadora Sabadell Lluitant, que engloba totes les entitats anticapitalistes, sindicalisme combatiu i esquerra independentista, ha fet una roda de premsa davant la comissaria dels Mossos on ha reiterat el compromís de cotinuar amb la lluita, ha emmarcat aquestes detencions com una forma del poder per a aturar la resposta social i ha convocat una protesta demà a les 19,30 hores a la plaça del Mercat, just davant d’on CiU té previst celebrar un pica-pica i un acte per valorar el curs polític que s’acaba de cloure.

Paradistes, convergents i mossos

El passat 29 de març, la marxa alternativa a la del sindicalisme oficial va doblar en participació a Sabadell la manifestació de CCOO i UGT. En cap moment de la marxa es va coaccionar cap comerç obert perquè baixés les persianes. En arribar al Mercat Central, un grup de comerciants d’aquest mercat contraris a la vaga i que ja dies abans havien manifestat estar preparats per a enfrontar-se als piquets -altres parades sí que van tancar solidaritzant-se amb la vaga-, van començar a insultar i provocar els assistents a la marxa des de la porta del mercat. Segons corroboren moltes fonts presents a la mobilització, quan una part de la manifestació es va dirigir cap a ells per a exigir-los que entressin al mercat i deixessin de provocar, aquests van respondre a cops de puny contra els manifestants, produint-se alguns incidents que malgrat tot, no van impedir a la marxa completar el seu recorregut.

A partir dels fets de la vaga, i durant setmanes, CiU va dedicar força esforços per a criminalitzar els moviments socials de la ciutat i per a exigir que es practiquessin detencions per tal de castigar els atacs que la seva seu havia patit en més d’una ocasió. Aquesta ofensiva de CiU contra els moviments socials la van ampliar amb una campanya d’intoxicació contra les Barraques de la Festa Major Alternativa, que enguany tindran un emplaçament cèntric, acusant-les de ser un negoci il·legal que promocionava l’alcoholisme entre els joves. Finalment, les pressions polítiques de la CiU local, juntament amb les ganes de revenja del grup de paradistes ultres s’ha trobat amb l’estratègia dilatòria de detencions relacionades amb la vaga del 29M i l’oportunitat de tapar mediàticament el registre judicial de la seu central de Mossos (també a Sabadell, però no en la mateixa ubicació que la caserna) per la presumpta relació d’alts càrrecs dels Mossos amb el tràfic de drogues. Això és el que ha propiciat que, 111 dies després dels fets, s’hagin efectuat unes detencions per a fer uns tràmits que habitualment es resolen amb una citació judicial.

 


[bar group="860×106"]