[bar group="860×106"]

Soldats israelians revelen les crueltats que realitzà l’exèrcit jueu en la destrucció de Gaza el desembre passat

Manifestació a Barcelona el mes de gener de protesta pels atacs a Gaza

Soldats israelians han desvelat a l’ONG Breaking the Silence (Trencant el silenci) les violacions dels drets i les pràctiques esgarrifoses que va aplicar l’exèrcit d’Israel. Per la seua part, l’exèrcit nega tota acusació i convida als seus soldats a realitzar qualsevol crítica o comentari de manera interna i no fora de la institució armada.

>> Documental amb imatges que va grabar l’única càmera de TV que va estar dins de Gaza durant el setge: Borrados del mapa

54 soldats de l’Armada israeliana han confessat, de manera anònima, les pràctiques que dugué ha terme aquest exèrcit en la invasió i destrucció del territori palestí de Gaza a tombants d’any passat. Els testimonis han estat recollits per l’ONG d’Israel Breaking the Silence, conformada per excombatens jueus. Segons ells, aquella incursió no va tenir precedents i es realitzava sota la premissa de la destrucció indiscriminada.

Els soldats que han parlat sobre aquells fets, han afirmat que es realitzaren pràctiques com l’ús d’escuts humans. Segons els militars, a aquestes persones usades com escuts els deien Johnnies i eren palestins forçats a entrar a les cases de la franja per capturar milicians. Se’ls col·locava “el canó del fusell recolzat al muscle” i d’aquesta manera els soldats caminaven cap a les cases protegits.

Un altre soldat afirma que s’aplicava un sistema de destrucció sistemàtic: primer s’arrasaren els habitatges sospitosos (confirmats per la intel·ligència israeliana), però més tard s’enderrocaren cases a tort i a dret. “Era un esquema de destrucció total”, afirma un militar. Els testimonis sentencien que “les excavadores no paraven de funcionar nit i dia”.

La guerra contra Gaza transcorregué des del 27 de desembre de 2008 al 18 de gener de 2009. En ella van morir més de 1.400 palestins i hi hagué 5.000 ferits, segons Amnistia Internacional.

Els soldats han operat d’acord amb les lleis internacionals”

Les autoritats de l’exèrcit hebreu han contestat rebutjant aquestes acusacions en un comunicat de premsa i afirmant que “els soldats han operat d’acord amb les lleis internacionals”. Segons el seu cap, el ministre de Defensa Ehud Barak: “L’exèrcit israelià, és l’exèrcit més ètic del món”. El ministre ha invitat als membres de les Forces Armades que si tenen cap queixa o opinió sobre la institució que facen el comentari de manera interna i no a una òrgan forà.

Segons Amnistia, les autoritats israelianes no han iniciat cap investigació independent dels fets i s’han negat a cooperar amb la investigació internacional del consell de Drets Humans de l’ONU, dirigida pel jutge Richard J. Goldstone.


[bar group="860×106"]