Som Països Catalans neix a Mallorca amb una crida per començar a construir el país

2c847c9e6d8811e2b52122000a1fa4b5 7La iniciativa Som Països Catalans s’ha presentat aquest dissabte a Mallorca omplint les 340 cadires del Teatre de Petra (Pla). Després d’una setmana fent promoció a la xarxa, Som Països Catalans es va presentar al municipi del Pla com una eina als servei de la construcció nacional, traçant les tres principals línies de treball que marcaran la feina del dia a dia: donar suport a projectes en clau nacional en molt diversos àmbits (esport, cultura, empresa, música, associacionisme, excursionisme, etc.); oferir un espai de lluita per la llengua, donant cohesió i unitat al conjunt d’entitats i col·lectius que treballen per la normalització del català arreu dels Països Catalans; i fer propostes de mobilització i accions simbòliques de forma coordinada arreu del territori.

L’acte fundacional de Som Països Catalans comptà amb el suport de l’associació comarcal Pla de Mallorca en Marxa i del col·lectiu local Albaïna (Sóller). Cati Alcover (Albaïna) parlà en nom de les dues entitats després de la intervenció d’Albert Giné, del Casal Independentista La Cruïlla (Eixample de Barcelona), que donà el sus a la iniciativa Som Països Catalans presentant l’acte fundacional. Durant l’acte també es presentà “La cançó necessària”, una mostra musical que agrupa alguns dels cantautors joves més compromesos del país: Cesk Freixas, Pau Alabajos, Meritxell Gené, Jordi Montañez, Andreu Valor i Josep Romeu llegiren, a més, un manifest a favor d’una cultura crítica i combativa i al servei de les classes populars.

El manifest fundacional de Som Països Catalans l’interpretaren dues al·lotes joves, Joana Neus Oliver (Pla de Mallorca en Marxa) i Laura Dorado (Arran Palma). A continuació, Biel Majoral, va cloure l’acte, ple d’emotivitat, amb cançons tan populars com “ Sa Porrassa”, “No ens fareu callar” -de Toni Roig- o “Jo sóc català” ; moment el públic s’alçà de les cadires amb un clam unànime a favor de la independència i de la llibertat del conjunt dels Països Catalans. L’ambient d’eufòria i emotivitat acompanyà el públic de totes les edats. L’acte va ser especialment sentit per a la generació més propera a l’artista d’Algaida a partir de la qual se n’assegura un relleu. En acabar tothom seguia fent-se una pregunta: “com podem ajudar en això de Som Països Catalans?”.

Galeria d’imatges de l’acte: