Subvencions institucionals al secessionisme lingüístic

La història es torna a repetir. Com ja ha ocorregut altres anys, les institucions polítiques del País Valencià han concedit partides pressupostàries a entitats que promouen el secessionisme lingüístic.

La darrera d’aquestes ajudes l’ha protagonitzada la Diputació de València, en mans del conservador Alfonso Rus, que ha dotat d’un total de 210.000 euros les entitats de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i Lo Rat Penat, totes dues contràries a promoure la normativa del valencià dictaminada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

El fet per se no és sorprenent, ja que les quantitats econòmiques que s’ha endut cada organització són idèntiques a les que van rebre l’any pretèrit. Però enguany aquestes subvencions s’han vist esguitades de polèmica per un altre fet. No només el Partit Popular ha donat llum verda a aquestes dotacions, sinó que l’únic diputat d’Esquerra Unida al consistori provincial, Jesús León, també va donar el vot favorable. La formació política ja ha advertit que tot ha sigut una “errada” i que mai es podria posicionar a favor del secessionisme lingüístic.

Segons la legalitat vigent, establerta a la llei de creació de l’AVL, les subvencions que assignen les administracions públiques valencianes han de tenir el requisit d’anar destinades a entitats que promoguen l’ús del valencià oficial i normatiu. Les institucions valencianes, però, incompleixen cada any la normativa d’una AVL que ells mateixos van aprovar. És una mostra més de la manca de lògica política que es viu a les latituds valencianes.