Suspès el judici contra Roger Sànchez i Saturnino Mercader per nul·litat d’actuacions

Ahir al migdia es va celebrar a la Ciutat de la Justíca de l’Hospitalet el judici contra Roger Sànchez i Saturnino Mercader. Aquests dos activistes de Sant Andreu de Palomar (BCN), militant d’Endavant OSAN i dirigent de la CGT a TMB respectivament, s’enfrontaven a penes de presó per la seva participació a la vaga general de març de 2012.

A l’exterior, desenes de persones es van concentrar per mostrar el seu suport als acusats. Els concentrats van tallar durant una estona la Gran Via. La campanya de suport havia tingut també un punt àlgid el passat divendres, amb una manifestació que va recórrer els carrers de Sant Andreu i va aplegar més de dues-centes persones. Roger Sànchez resumia així les mostres de solidaritat: “Han volgut enfonsar-nos i hem donat la cara a internet, als mitjans de comunicació i, evidentment, a casa nostra: al carrer. Han volgut arronsar-nos, i amb el suport, caliu i solidaritat de la gent treballadora i lluitadora ens hem crescut”.

El jutge decreta la nul·litat d’actuacions

L’advocat de la defensa va demanar a l’inici de la vista la nul·litat d’actuacions. Tal com havia denunciat Roger Sànchez, la principal acusació que se li feia -haver abaixat dues persianes de comerços durant el piquet vaguista-, no apareix a la instrucció del cas fins un any i mig després d’haver-se iniciat. Ni el jutjat d’instrucció havia tramitat inicialment aquesta acusació, ni s’havia preguntat a l’acusat sobre aquests fets.

Aquests fets demostren l’arbitrarietat del procés. A Roger Sànchez el detenen el març de 2012 en el marc d’un piquet, acusat de fer pintades. Fins l’octubre de 2012 no declara al jutjat d’instrucció i en aquell moment només se li pregunta per unes pintades. Serà a l’octubre de 2013 quan tot canviarà en arribar una nova petició: atemptat contra el dret fonamental del treball per haver abaixat dues persianes. Les peticions acusatòries canvien i se li demana a Sànchez un màxim de 5 anys per haver abaixat dues persianes de dos comerços i 1 any més per “resistència a l’autoritat”.

Aquestes irregularitats són les que la defensa va esgrimir ahir davant del tribunal, i el jutge va concedir la nul·litat d’actuació. Ara el cas retorna al jutjat d’instrucció, que ha de decidir si s’interroga l’acusat pels fets de les persianes i si aquests són constitutius de delicte i, per tant, s’obre un nou judici o no.