[bar group="860×106"]

Tarda de violència policial al barri de Gràcia de Barcelona

grcia 2010
La prohibició de l’acte de benvinguda a Laura Riera programat per aquest dissabte 21 d’agost a la Plaça del Raspall del barceloní barri de Gràcia ha acabat amb una nova demostració de violència policial. Des de primera hora de la tarda centenars de mossos antidisturbis i també més d’un centenar d’agents de paisà ocupaven la Plaça del Raspall i els carrers adjacents per a fer complir -tal i com havia assegurat el seu responsable, Joan Saura- l’ordre de l’Audiència Nacional de prohibir la benvinguda.Detenció arbitrària a la Plaça del Raspall

A la pròpia plaça s’hi han congregat unes dues-centes persones abans que a les sis la policia procedís al tancament de l’accés. Des d’aquesta plaça, i després de molts moments de tensió, l’organització de l’acte ha intentar llegir un comunicat on es denunciava la manca de llibertat d’expressió i es donava per desconvocat l’acte. Només iniciar-se la lectura, i tot i que el comandament policial tenia constància que aquell manifest no incomplia la resolució de l’Audiència Nacional, uns quants antidisturbis del cos policial s’han abraonat a l’escenari i han detingut el portaveu de les organitzacions convocants. M.H. es troba ara detingut i és previst que passi a disposició judicial després de declarar davant la policia aquest diumenge 22 d’agost.

Aquelarre de violència policial enmig d’un correfoc infantil

En el mateix moment, unes altres dues-centes persones que no han pogut accedir a la plaça, s’han congregat en un carrer adjacent amb cartells contra la conculcació dels drets civils i demanant la dissolució de l’Audiència Nacional. Els congregats han iniciat una manifestació pacífica allunyant-se de “l’indret prohibit” i dirigint-se a la Plaça de la Vila. Just abans d’arribar a aquesta plaça, desenes d’antidisturbis han començat a apallissar per l’esquena els manifestants.

Tot això passava en una plaça on en aquells moments s’estava celebrant el correfoc infantil. La irrupció dels antidisturbis no ha respectat en cap moment les nombroses famílies allà presents, i ha generat autèntics moments de pànic. Malgrat algunes informació atenuadores dels mitjans generalistes, fonts del nostre periòdic poden constatar que com a mínim un periodista ha estat llançat damunt d’un nen d’uns cinc anys i que un agent antidisturbis ha bolcat un cotxet infantil on hi reposava un nadó mentre perseguia suposats manifestants.

La policia ha continuat la ràtzia, obligant a suspendre momentàniament el correfoc i ocupant militarment la plaça. S’han vist escenes d’agents de paisà entrant en bars i cafeteries a la recerca de suposats manifestants, arribant a l’extrem d’un agent antidisturbis que ha arrossegat literalment un client d’un bar des de dins els lavabos fins a fora al carrer.

Quan el correfoc infantil s’ha pogut reprendre, i amb la plaça encara plena de policia, un responsable dels diables ha pres la paraula per megafonia i, assenyalant el balcó del districte on en aquells moments s’hi trobaven diversos regidors, els ha dit alt i clar que cap d’aquells nens no creuria a partir d’ara que la policia fos per protegir la ciutadania.

Finalment, aquesta actuació policial s’ha saldat amb tres detinguts més. Diversos testimonis, entre els quals membres de les comissions de festa d’alguns carrers, han relatat com han vist agents de paisà fent tasques de provocadors i destruint amb porres extensibles els decorats que engalanen alguns carrers per a poder posteriorment atribuir-ho als manifestants.

Davant la gravetat d’aquests fets, les organitzacions de l’esquerra independentista gracienca han convocat per aquest diumenge 22 d’agost una concentració a les sis de la tarda a la plaça de la vila de Gràcia.

La manipulació dels mitjans de comunicació públics

La prohibició de l’acte de benvinguda a Laura Riera sembla que es va convertir en qüestió molt sensible per al govern autonòmic. Aquest volia evitar a tota costa que la dreta espanyolista els acusés de ser displicents amb el suposat “entorn d’ETA”. Aquest és segurament el motiu pel qual els Mossos d’Esquadra han optat per a fer càrregues duríssimes en ple carrer, assegurant-se així que cap comentarista de la caverna acusaria el govern principatí de ser massa tou. I aquest també és el motiu pel qual la manipulació dels mitjans de comunicació, sobretot els públics, ha arribat a extrems gravíssims.

Malgrat que l’acte en tot moment fou anunciat com un acte de benvinguda, des dels mitjans públics i les agències oficials s’ha parlat en tot moment d’un acte d’homenatge i enaltiment, traspassant fins i tot aquesta terminologia a la premsa d’un perfil més independent. I tot això malgrat que s’ha denunciat reiteradament aquest fet. El més greu, però, ha estat com de forma reiterada s’ha acusat a Laura Riera de ser la responsable de l’atemptat contra un regidor al PP de Viladecavalls. La pròpia Audiència Nacional espanyola va absoldre Riera d’aquest càrrec el 2005, però això no ha estat suficient per tal que la premsa hagi acusat d’aquests fets una persona que, cal recordar, ja ha complert la condemna imposada per un tribunal, i que a més, l’ha complert de forma íntegra, sense gaudir de cap tipus de benefici penitenciari.


[bar group="860×106"]