[bar group="860×106"]

Tarragona commemora l’ocupació borbònica de fa 300 anys

mani-14-J-300anys-Tgn 2Més de 400 persones participaren el passat diumenge 14 de juliol en la manifestació pels carrers de Tarragona per commemorar el 300è aniversari de la caiguda de Tarragona en mans borbòniques.

La manifestació fou l’acte central d’unes jornades per recordar l’efemèride dins la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”, que ha tingut lloc durant la primera quinzena de juliol. Amb aquesta campanya L’Esquerra Independentista del Camp vol recuperar la memòria històrica d’aquella Guerra de Successió en què el poble català fou envaït per les tropes borbòniques i quedà sotmès al règim absolutista espanyol de Felip V.

Conclusions de la desfeta

En un manifest difós durant la campanya, l’Esquerra Independentista del Camp exposà la seua lectura de la Guerra de Successió i de la desfeta austracista. Segons aquesta, dels fets històrics s’ha d’aprendre que “la invasió borbònica ho va ser de tots els Països Catalans, i no només del Principat de Catalunya” i, per tant, quan “l’EI quan recorda aquells fets de 1705-1715, reclama conseqüentment la independència de tots els Països Catalans vexats en aquella invasió”. En segon lloc, que, “recordant aquella Guerra de Successió, perd tota lògica confiar en les potències europees com a garants de la independència catalana”; i per últim, que, “mirant 300 anys enrere, un procés d’independència ha de tenir la base en les classes populars catalanes, i no pas en la classe dominant del moment que només es mourà en pro dels seus privilegis econòmics”. Una lectura que es veuria reflectida en el lema de la manifestació del diumenge i que té clares implicacions de cara al procés sobiranista encetat al Principat.

Jornada del 14 de juliol

El diumenge 14, les activitats començaren amb un dinar popular al Parc Saavedra, que ha reuní vora 120 persones. Per la vesprada, el Cor Sageta de Foc va interpretar diverses cançons populars i de lluita d’arreu dels Països Catalans. A continuació, el ball de Dames i Vells, que ja havia sortit fa 300 anys a rebre Carles d’Àustria a Tarragona, va interpretar uns versos satírics criticant la reialesa borbònica, així com molts altres aspectes de la nova onada espanyolista del Govern de Madrid. Per últim, els Balls a la Plaça donaren pas als Grallers La Virolla per a la interpretació dels diversos himnes.

Seguidament començà a marxar la manifestació, que portava per lema “Independència, Països Catalans”. Entre 400 i 500 persones recorregueren els carrers del casc antic reclamant la unitat territorial i la independència plena. Josep Maria Martorell, en nom de la plataforma, va agrair a totes les participants el seu entusiasme, i va destacar l’èxit històric que suposa aquesta manifestació per a Tarragona. Posteriorment, l’escriptor i professor de la URV Magí Sunyer fou l’encarregat de llegir el manifest unitari. Magí Sunyer hi va recordar la resistència heroica que va presentar el nostre poble arreu dels Països Catalans en contra d’aquella invasió. I hi va destacar que 300 anys després el nostre poble continua ben viu. El cant dels Segadors va posar punt i final a la jornada.


[bar group="860×106"]