Tota l'obra de Manuel de Pedrolo, a l'abast en digital, per a finals d'any

Tota l'obra de Manuel de Pedrolo, a l'abast en digital, per a finals d'any

Cop d’efecte per començar els preparatius del centenari del naixement de l’escriptor aranyenc que se celebrarà durant el 2018. Així mateix ho ha anunciat la Fundació Manuel de Pedrolo a través de la seva presidenta i filla de l’autor, Adelaïs de Pedrolo, en una entrevista a l’ACN.

La primera mesura serà la posada en escena de Pedrolo Digital, un projecte obert a instituts que té per objectiu la digitalització de totes les seves obres per tenir-les llestes a finals d’aquest any, i així es puguin consultar a través internet malgrat no es podran descarregar. En segon lloc, i ja de cara a l’any del centenari, està previst que les millors obres de l’autor es tornin a editar i posar en circulació en llibreries i biblioteques.

Projecte Pedrolo Digital

En un moment en el que, cada vegada, la figura de Manuel de Pedrolo està prenent més rellevància i les manifestacions relacionades amb el seu pensament i trajectòria van en augment, es fa de menester un major accés a les seves obres.

Adelais de Pedrolo ha expressat la problemàtica en la que es troben moltes persones que volen accedir a les seves obres i s’hi veuen privades per la manca o escassa presència d’exemplars en biblioteques, especialment en aquelles relacionades amb la vessant dramatúrgica. Aquest és un dels motius que ha motivat la posada en funcionalment del projecte Pedrolo Digital.

El projecte tirat endavant per la Fundació Manuel de Pedrolo té com a principi actiu la xarxa d’instituts del territoris de parla catalana. Amb l’objectiu de fer partícip a alumnes de diverses classes, s’ha dissenyat una aplicació per mòbil, a través de la qual es podran fotografiar les pàgines dels llibres. En aquesta línia, Adelais manifestà: «S’han repartit els llibres depenent del nombre d’alumnes i cadascun li toca unes dues o quatre pàgines. És un projecte cooperatiu i estimula als professors i alumnes a conèixer l’obra de Pedrolo».

En segon lloc, Adelais de Pedrolo destacà la necessitat d’intentar reeditar i disposar d’un bon nombre d’exemplars de les obres més polititzades del seu pare, de cara a difondre-les abastament durant la celebració del centenari. És per això que es gestionarà amb diverses editorials, la publicació d’aquests títols, ja que actualment es fan difícils de trobar, fins i tot de segona mà. Adelais destacà que « Manuel de Pedrolo va escriure més de 120 obres i tenir-les totes al carrer és potser demanar massa, però sí tenir la part millor de la seva obra per l’any 2018». Popularment els títols cabdals de l’obra pedroliana, amb un important rerefons polític no sempre superat per la censura del moment, s’han sintetitzat en la tetralogia: Milions d’ampolles buides, Totes les bèsties de càrrega, la sèrie Temps obert i M’enterro en els fonaments.

A vimeo han allotjat un vídeo que explica el projecte.