Tres joves a judici per incidents durant les festes patronals de Montcada

Tres joves a judici per incidents durant les festes patronals de Montcada

ateneu

El passat mes de setembre de 2013, com cada any i ja van més de 15 consecutius (entre l’antic Col·lectiu Somnis i l’actual Ateneu), l’Ateneu de Montcada va muntar el seu xiringuito, com la resta d’entitats locals, a l’avinguda Mediterrània, amb motiu de les festes patronals del nostre poble. Són unes festes on la diversió i la reivindicació van unides de la mà i, per això, van dur a terme una programació ben potent durant dues setmanes: correfocs, concerts de música, nit de cantautors, vesprada de màgia per a xiquets, trivial comarcal, batucada, nit de disfresses… Amb l’autogestió i la col·laboració amb col·lectius comarcals i locals hem aconseguit que l’Ateneu esdevinga un punt de referència en les festes municipals.

Així, després de 7 dies de festes i havent complert amb els horaris, arribà la nit del divendres 6 de setembre. A les 3 de la matinada (hora pactada entre totes les entitats i l’Ajuntament per a finalitzar les activitats i respectar el descans dels veïns), una orquestra contractada per una clavaria sonava amb un equip de so molt potent a l’escenari central del parc, muntat per l’Ajuntament. Veient que aquest concert no parava, l’Ateneu va decidir continuar amb la música, amb unes 200 persones que preferien gaudir d’aquest espai autogestionat en compte d’anar al centre del parc on tocava l’orquestra.

Sobre les 3:15h de la nit apareixen quatre policies locals, se’ls intenta explicar la decisió d’eixe dia: fins que no parara l’orquestra de l’Ajuntament, volíem continuar gaudint de l’espai de l’Ateneu. La reacció de la Policia Local va ser cridar reforços, fins el punt que van arribar a ajuntar-se al xiringuito sis policies locals i dos guàrdies civils. Seguidament, començaren amb les coaccions i s’encabotaren en identificar el company que es presentà com el portaveu de l’Ateneu i que va ser qui transmeté a la policia aquesta decisió. Després de 10 minuts de parlar i intentar arribar a algun tipus d’acord, es va decidir parar la música veient l’actitud intransigent i poc negociadora de la Policia Local de Montcada. Finalment, la Policia se’n va anar, no sense identificar abans dos companys: un de l’Ateneu i un de la Plataforma d’Aturats.

La pel·lícula va continuar i, a les 6:37h (3 hores després d’haver tancat el xiringuito!! i sense haver-se produït cap incident), fan aparició quatre policies locals amb actitud venjativa, a la cerca del company de l’Ateneu que havia fet com a portaveu per tal d’identificar-lo i, com li fan saber, amb la intenció de denunciar-lo als jutjats.

Fins el moment s’han realitzat dos judicis pel delicte de desobediència a l’autoritat, amb el resultat de dues multes de 36 i 60 euros. El dia dels judicis l’Ateneu va rebre la solidaritat d’associacions locals i comarcals en forma d’una nombrosa concentració a les portes dels jutjats. Queda un tercer judici per al proper 11 de desembre i esperem que la resposta siga la mateixa que en els altres dos i que aquests tipus de fets surrealistes no es repetisquen més.

*Joan Carles Sancho és membre de l’Ateneu de Montcada