[bar group="860×106"]

Tres joves denuncien els Mossos d’Esquadra per l’actuació en la celebració de la Copa d’Europa

Ja són tres els joves que han denunciat els Mossos d’Esquadra per l’actuació policial la nit de dimecres 27 de maig, durant la celebració a Canaletes per la victòria del Barça a la Copa d’Europa. Dos d’ells, un jove de 24 anys veí de Cubelles i un de 29 de Lleida, han perdut un ull per l’impacte de les pilotes de goma. Mentre que el tercer, de 23 anys i veí de Reus, està ingressat a la unitat de cures intensives per una contusió pulmonar i cardíaca.

Tots tres han denunciat la desproporció de l’actuació dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra i els acusen d’incomplir la seva pròpia normativa, ja que no poden disparar per sobre de la cintura.

La Coordinadora per la prevenció de la Tortura també ha denunciat l’actuació policial i les lesions menors d’altres joves. El Sindicat de Policies de Catalunya els acusa d’interposar una denúncia falsa i demana a Interior que actuï.

Incompliment de la normativa d’identificació
El passat 12 de maig va entrar en vigor la nova normativa que obliga els Mossos d’Esquadra a portar visible el número d’identificació, el TIP. Malgrat això, des d’aleshores els Mossos l’han incomplert pràcticament en totes les actuacions policials, amb la connivència del Ministeri d’Interior. I és que pocs dies després d’entrar en vigor, el conseller d’Interior, Joan Saura, ja va anunciar que en les actuacions “de més risc” en què els Mossos d’Esquadra porten l’armilla antibales (la porten sempre en les manifestacions o desallotjaments) el número d’identificació no seria visible perquè el porten a sota. A més, aquest número no va incorporat a l’uniforme, sinó que va enganxat amb un velcro, de manera que es pot treure fàcilment.

És per això que des del primer moment moltes organitzacions contra la tortura o pels drets humans ja han denunciat la falsedat d’aquesta normativa, doncs els Mossos d’Esquadra continuaran gaudint de la impunitat que gaudien fins ara en les seves actuacions. Aquestes organitzacions, han proposat que el número vagi al casc, però ja estat refusat per Interior.

Les càmares dels furgons antiavalots

Just el dia abans de la final de la Copa d’Europa, la Conselleria d’Interior feia públic l’ús de càmares amb un circuit tancat de televisió als furgons dels antiavalots. Els sindicats dels Mossos, per tal de distreure l’atenció, van acusar el Conseller de voler controlar-los encara més i d’estar discutint contínuament les seves actuacions. Malgrat això, cal tenir en compte que, a partir d’ara, els alts càrrecs dels Mossos d’Esquadra i d’Interior, podran seguir en tot moment els esdeveniments, i ordenar amb major precisió l’actuació policial i contra qui ha d’anar destinada.


[bar group="860×106"]