[bar group="860×106"]

Tret d’eixida de les Falles Populars

Les Falles Populars i Combatives es presentaren dissabte passat sota el paraigües de la nova marca electoral Fallem València. Amb un programa propi, un himne i molt de sarcasme, volen fer de les Falles d’enguany una campanya electoral per denunciar la hipocresia que caracteritza un sistema basat en falses promeses i en la reducció de la participació a la votació cada quatre anys. Un sistema que també ha comportat el segrest de la festa i la pèrdua de l’esperit crític i antiautoritari que ara les Falles Populars i Combatives, així com moltes altres iniciatives arreu de la ciutat, tornen a reivindicar.

El decàleg que Fallem València ha preparat per a aquesta peculiar campanya electoral n’és una bona mostra i inclou propostes com ara fer debats televisats tots els dies entre ninots imputats i polítics indultats; incorporar caquis en l’escut de la ciutat de València tots els dies; instal·lar una carpa que cobrisca tot el terme municipal de la ciutat tots els dies de l’any; o que l’assignatura Educació per a la Valenciania que vol implantar el PP incloga en “tots els cursos de totes les escoles tots els dies, cantar un pasdoble en entrar a l’aula, fer campionats de truc diaris, aprendre a rebre regals quotidianament i a que tots els anys et toque la loteria, dissenyar la marca València en plastidecor participativament, ballar la trompa i organitzar concursos de tir i arrossegament amb els presidents infantils del barri”.

L’acte del dissabte passat al Racó de la Corbella va servir per defensar davant dels assistents algunes d’aquestes propostes (que, tot siga dit, foren rebudes amb entusiasme), per presentar el llibret de falles i per donar a conèixer l’himne que rivalitzarà aquestes festes amb el popular “caloret”. Després de la presentació i debat, els assistents marxaren per diversos indrets de ciutat vella dirigits per Josemi, Trini i Apa, coneguts versadors i cantadors valencians fidels a les Falles Populars, tot passant per indrets emblemàtics com el solar de la Botja o Ca Revolta, per acabar a les portes de la seu del PP.

Actes previs a les Falles

Fallem València es va presentar com a partit poc després de cap d’any amb una campanya per les xarxes socials amb diversos vídeos on es repassava el decàleg de la nova formació. La campanya de micromecenatge es va plantejar com una forma de finaçament oberta i transparent i va aconseguir quasi tres vegades més diners dels previst gràcies a dos-cents huitanta-huit mecenes. En les setmanes prèvies a Falles, els membres de Fallem han visitat els barris de la ciutat per recollir l’opinió dels veïns amb la idea que queden recollides en el monument faller que es plantarà el dissabte 14. Com altres anys, el monument de les Falles Populars i Combatives compta amb la participació de diverses entitats del barri i es podrà veure al Solar Corona del 14 al 19.

Més festa que mai

Els membres de Fallem València han assegurat que la campanya d’enguany inclourà més festa que mai, ja que, per primer cop, s’organitzaran tres dies de revetlles gratuïtes al centre de la ciutat. La primera serà el dissabte 14, amb l’actuació de Naia o els borriolencs Égalité; la segona dimarts desset, que suposarà el retorn als escenaris, després de deu anys, del mític grup La banda del barri; i el dimecres 18 hi actuaran Atupa i Maria Arnal. Cada dia comptarà amb la corresponent sessió de djs per arrodonir la festa. No faltaran, com altres anys, la Calçotada Antirepressiva, organitzada pel Grup de Suport als Presos de l’Horta, o el concurs de paelles.

El model de festa alternativa es consolida

A Benimaclet o al Cabanyal, dos dels barris més dinàmics de la ciutat, ja estan plenament consolidades les falles populars. A Benimaclet, de la mà del Centre Social Terra, els actes es repartiran entre dissabte 14 i dilluns 16, amb plantà de la falla inclosa. El 16 hi actuarà Cesk Freixas. Mentre que al Cabanyal els actes es repartiran entre el dissabte 14 i el dimarts 17, amb paelles, concerts i correfocs entre d’altres.

No cal oblidar, tampoc, algunes falles que històricament aposten per un model de festa alternatiu, encapçalades, sobretot per Arrancapins, que enguany ha preparat un programa ben farcit que inclou un concert d’Arrap i Pirats Sound Sistema per al dia 17 també.

Programacions de les diverses falles populars

10995334_631985750266971_4885753923807373910_n 11025628_1557891661148702_6577879759875299479_n B_cd9SPWEAEMvvv.jpg largeunnamed2n1tjx0


[bar group="860×106"]