Un 31-D que no serà com tots els altres

>> Dues noves organitzacions de l’Esquerra Independentista de Mallorca, Gent Activa i Endavant, s’han afegit aquest 2009 al bloc combatiu de la manifestació del dia 30, que en els darrers anys havia sigut liderada pels joves de Maulets i els estudiants del SEPC

L’esquerra independentista tornarà a commemorar enguany la Diada Nacional del 31 de Desembre. Però el 2009 no serà “un any més”, com acostuma a dir-se en el marc de la resta de diades que se celebren als Països Catalans. Ara ja es pot parlar, també a Mallorca, d’un moviment independentista i d’esquerres que va més enllà dels joves de Maulets i dels estudiants del SEPC, les dues principals organitzacions que han mantingut l’esperit combatiu i reivindicatiu d’aquesta Diada durant els darrers anys.

Enguany, les organitzacions que encapçalaran el bloc independentista de la manifestació del dimecres 30 de desembre, junt a Maulets i el SEPC, són Gent Activa i Endavant. Ambdues entitats han nascut a Mallorca durant el darrer any, fruit de la necessitat de vertebrar el moviment més enllà de la lluita juvenil i estudiantil.

Gent Activa és una plataforma local de Mallorca, integrada per militants de l’esquerra independentista, activistes de l’entorn ecologista i feminista, membres del moviment per l’alliberament gai i lèsbic i, en general, per persones interessades en el projecte municipalista de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP). Actualment, compta amb una trentena de membres distribuïts per tota l’illa.

D’altra banda, Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional) és prou coneguda a la resta del país. Hereva de l’antiga Plataforma per la Unitat d’Acció (PUA) actualment ja té presència a Mallorca, al País Valencià i al Principat de Catalunya, i és una de les organitzacions polítiques més àmplies i actives del moviment independentista català.

Així, Gent Activa, Endavant, Maulets i el SEPC han aprofitat la Diada del 31 de Desembre per fer la presentació pública de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), la marca unitària sota la qual s’ha convocat la manifestació combativa amb lema “Des de Mallorca i cap a la Unitat Popular: Independència”, que partirà dimecres 30 de desembre a les 6 de la tarda del passeig del Born de Palma. D’allà mateix, parteixen també la resta de convocatòries de la jornada, totes elles integrades en la manifestació de la Plataforma 31-D.

La Plataforma 31-D
La Plataforma 31-D és l’entitat des de la qual es convoca de manera unitària la manifestació del dia 30. Està integrada tant per les organitzacions de l’EIM com pels partits polítics (PSM i ERC, entre altres) i per col·lectius com el Grup Blanquerna o l’STEI-I, entre moltes entitats locals. Es tracta, per tant, d’una realitat gairebé insòlita a la resta de territoris del país. Enguany la mobilització del dimecres 30 de la Plataforma 31-D s’ha convocat sota el lema “Espanya i França són crisi. Decidim Països Catalans”, una de les consignes més clares i contundents dels darrers anys.  Des de la plataforma i les entitats que la integren sempre s’han muntat una gran varietat d’actes durant la segona quinzena de desembre.


Tensió i enfrontaments a la plaça Espanya

Històricament, el moment més tens del dia 30 no és durant la manifestació, sinó quan ja ha acabat, a la plaça Espanya, i en motiu de l’ofrena floral dels partits polítics al monument del rei Jaume I. Sovint, els manifestants de la mobilització independentista fan acte de presència per denunciar la hipocresia de molts partits i, també, la presència d’elements feixistes i ultres en un acte oficial de la Diada. Tanmateix, la Policia Nacional espanyola acostuma a fer de mur de contenció, silenciant les veus crítiques de l’homenatge i protegint el públic d’extrema dreta que es troba a la plaça Espanya. La policia, a més, acostuma a escorcollar tots els joves i persones “d’aspecte progressista” que entren a la plaça.